Odlazak na skijanje puno je više od samog boravka na skijaškoj stazi

Zima je mnogima doba godine kojem se najviše veselimo, a dani provedeni na snijegu najdraži su period u godini. No, osim što je to vrijeme odmora i uživanja u svim snježnim radostima i svemu što skijanje donosi, ovoj zimskoj radosti može se dodati i niz zdravstvenih prednosti, što je čini aktivnošću koju treba obavezno provoditi.

Osim što je skijanje izvrsna tjelesna aktivnost, ono ima i niz prednosti za mentalno zdravlje. Portal fitness.com.hr donosi 10 prednosti skijanja prema knjizi Health Fitness Revolution, autora Samira Becica koji je 4 godine zaredom proglašen Najboljim fitness trenerom na svijetu:

1. Poboljšava propriocepciju
Propriocepcija je sposobnost osvještavanja osjećaja prema dijelovima tijela te akcije da ih se pokrene. Skijanje uključuje visoku razinu koordinacije i ravnoteže i skijaš mora biti svjestan i svojih najsitnijih pokreta i položaja tijela, kako bi skijao dobro i ostao na skijama. Propriocepcija slabi s godinama, stoga je dobro što češće se izlagati proprioceptivnim zadacima, kako bi se ta sposobnost održavala.

2. Jača kosti i zglobove
Vaša koljena moraju izdržati napetost i težinu vašeg tijela kako se budete spuštali na skijama, stoga skijanje kao aktivnost utječe na čvrstoću i stabilnost koljenog zgloba. Osim toga, zbog težine koju nose tijekom skijanja, dolazi i do jačanja kostiju. Stoga, jačanjem se smanjuje opasnost od ozljeda, osteoporoze te se povećava proprioceptivna snaga.

3. Poboljšava raspoloženje
Skijanje ne samo da poboljšava raspoloženje već i pozitivno utječe na ukupno mentalno i fizičko zdravlje, bez obzira na učestalost i trajanje aktivnosti.

4. Povećava kardiovaskularnu izdržljivost
Ako aerobna aktivnost koja zahtijeva izdržljivost, skijanje pomaže u potrošnji kalorija i gubitku viška kilograma. Prosječna potrošnja kalorija sa 60 minuta skijanja penje se na čak do 700 kalorija što skijanje čini jednim od sportovima koji troše najviše kalorija. Također, početnicima će pomoći i hodanje prema početku staze (umjesto vožnje uspinjačom) u poboljšanju zdravlja srca i pluća.

5. Jača mišiće donjeg dijela tijela
S obzirom da je skijaš tijekom vožnje na skijanja u konstantnoj poziciji počučnja, ova aktivnost jača unutarnje dijelove natkoljenica, mišiće stražnje lože, mišiće prednje strane natkoljenice te stražnjicu.

6. Poboljšava ravnotežu i snagu corea
S obzirom da skijaš tijekom skijanja cijelo vrijeme ulaže napore da održi ravnotežu, mišići corea su aktivirani i pod tenzijom. Dodatno, budući da poboljšava ravnotežu i agilnost, skijanje pomaže i starijim osobama u smanjenju rizika od padova.

7. Potiče san
Skijanje je aktivnost koja aktivira cijelo tijelo, pa je osjećaj umora koji osjećaju skijaši nakon dana provedenog na snijegu garancija kvalitetnog i čvrstog sna.

8. Poboljšanje fleksibilnosti
U skijanju je dobra fleksibilnost ogromna prednost. Izgradnjom fleksibilnosti smanjuje se rizik o mišićnih istezanja i drugih ozljeda. Stoga, redovno istezanje mišića corea ojačat će mišiće trbuha, bočnoga trbuha te pregibače kuka koji su aktivni tijekom skijanja.

9. Potiče zdrave prehrambene navike
Tijekom boravka na skijanju bitno je obrocima tijelo opskrbiti energijom koja je potrebna za sve izazove na skijama. Doručak mora organizam napuniti energijom, ručak mora nadomjestiti do tog vremena potrošenu energiju, a večera mora pomoći u oporavku nakon cjelodnevne aktivnosti. Stoga, skijanje automatski potiče na zdravije prehrambene izbore: proteine, zdrave masti, manje šećera i puno voća i povrća.

10. Skijanje doprinosi preplanulom izgledu
Dan proveden na snijegom prekrivenoj planini pomoći će da zaboravite na svakodnevni stres. Osim toga, benefiti izloženosti sunčevim zrakama i vitaminu D, pomaže u poboljšanju raspoloženja i negativnim mentalnim stanjima povezanima uz zimski period godine, poput depresija i anksioznosti.

Svim navedenim benefitima skijanja svakako treba dodati društvenu komponentu:

11. Skijanje je zabava s prijateljima
Odlazak na skijanje puno je više od samog boravka na skijaškoj stazi. Odlazak na skijanje je prigoda da se družite s prijateljima, steknete nova poznanstva, prijateljstva ili ljubavi, vrijeme da zaboravite stres i probleme s posla ili iz svakodnevice i uživate u zabavi, prekrasnim krajolicima i spokojnosti snijega koja se ne može ni sa čime usporediti.

Blidinje.net