Odjavljuju li se bh. građani s biroa prilikom zaposlenja u inozemstvu?

Sve je više građana Bosne i Hercegovine, koji u potrazi za boljim primanjima i uvjetima rada, napuštaju BiH, te sreću pronalaze najčešće u zemljama zapadne Europe. Provjerili smo da li se oni prilikom odlaska i odjavljuju sa biroa, piše Faktor.

Agencija za rad i zapošljavanje Bosne i Hercegovine trenutno posreduje u zapošljavanju naših građana u inozemstvu u dvije države, Sloveniji i Njemačkoj.

– Svo zapošljavanje u Sloveniji odvija se putem Agencije za rad i zapošljavanje BiH, dok za Njemačku imamo dozvolu za posredovanje samo osobama sa završenom srednjom medicinskom školom općeg ili pedijatrijskog smjera, koje imaju položen stručni ispit u BiH i znanje njemačkog jezika na minimum B1 nivou, prema europskom referentnom okviru za jezike – navode iz Agencije.

Osobe koje odlaze na rad u inozemstvo posredstvom Agencije za rad i zapošljavanje BiH, prema njihovim riječima, uredno su odjavljene sa biroa nezaposlenih, te imaju prava na radu u navedenim državama kao i domaća radna snaga u tim državama.

– Za osobe koje odlaze u inozemstvo mimo Agencije za rad i zapošljavanje BiH mi nemamo podatke jer te osobe nisu dužne nigdje da evidentiraju svoj odlazak – pojasnili su.

Kako kažu, u dosadašnjem toku realizacije Sporazuma o zapošljavanju državljana Bosne i Hercegovine u Sloveniji najviše su se tražili radnici iz Bosne i Hercegovine sa sljedećim zanimanjima: vozači (razne kategorije uključujući i međunarodni transport), varioci, armirači, zidari, elektroinstalateri, bravari, fasaderi i građevinski radnici.

Od 2013. do kraja lipnja ove godine za rad u Sloveniji izdano je ukupno 92.690 radnih dozvola našim građanima, dok je za rad u Njemačkoj tokom istog perioda izdato ukupno 6.614 posredstvom Agencije.

Prijava na evidenciju nezaposlenih Službe za zapošljavanje je osobno  pravo svakog nezaposlenog građanina, pa samim tim tako i odjava. Tako da se građani odjavljuju sa evidencije prilikom zaposlenja u inozemstvu, ali ne uvijek i ne svi, kazala je Amela Makul, stručni savjetnik za informiranje Službe za zapošljavanje TŽ.

– Pojedini nezaposleni odlaze, a da pri tom ne jave Službi promjenu statusa (iako su to dužni prema Zakonu o posredovanju i materijalnoj i socijalnoj sigurnosti FBiH, po kojem mi radimo), te ih mi nakon nekog perioda odjavimo, a da ne znamo razlog njihovog nejavljanja – navela je Makul.

Ona dodaje kako postoje i građani koji se uredno odjave prilikom odlaska i zaposlenja u inozemstvu.

– Prema našoj statistici, takvih je bilo od početka godine do kraja srpnja 2022. negdje oko 1.300 – kaže Makul.