Od velike važnosti je da sve razine vlasti definiraju paket mjera za ublažavanje negativnih efekata pandemije

Zamjenik predsjedatelja Vijeća ministara BiH i ministar financija i trezora Vjekoslav Bevanda sudjelovao je danas na izvanrednom samitu Srednjoeuropske inicijative (SEI) koji je ovog puta zbog mjera zaštite od pandemije održan putem video linka, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

Ministar Bevanda pozdravio je inicijativu da se održi izvanredni summit nakon proglašenja pandemije COVID -19 i posljedica koje je ova bolest donijela te izrazio iskrenu sućut svima koji su pretrpjeli ljudske gubitke.

Imajući u vidu da je SEI faktor stabilnosti u Europi i znatna potpora zemljama koje su van Europske Unije, ministar Bevanda naglasio je da očekuje kako će nakon ovog samita budući projekti i aktivnosti biti oslonac u borbi protiv negativnih socijalnih i ekonomskih posljedica pandemije u BiH i okruženju.

Kako je priopćeno iz Ministarstva financija, Bevanda je naglasio da su se u posljednjih nekoliko mjeseci vlade u cijelom svijetu susrele s nepredvidivom situacijom zbog pandemije COVID-19 i pokušale da naprave procjene negativnih efekata na javne prihode, radna mjesta i gospodarstvo.

„Od velike važnosti za nas je da sve razine vlasti u BiH, sukladno nadležnostima, definiraju paket mjera za ublažavanje negativnih efekata pandemije. U ovome je vrlo bitna efikasna koordinacija kod definiranja socio-ekonomskih mjera i to smo osigurali kroz djelovanje Grupe za socio-ekonomski odgovor na pandemiju COVID-19 koju je formiralo Vijeće ministara BiH“, naglasio je ministar Bevanda u svom obraćanju sudionicima današnjeg summita.

Dodajući da rezultati pokazuju kako se zdravstvena situacija smiruje, Bevanda je naglasio da je optimist kako će se naći najbolja rješenja za premašivanje ekonomskih posljednica pandemije u čemu je važna potpora europskih institucija koje su odobrile značajna sredstva za pomoć BiH.

U radu današnjeg summita sudjelovalo je 15 premijera i ministara zemalja članica SEI te povjerenik EU za susjedne zemlje i proširenje Oliver Varhelyi, predsjednik Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) Suma Chakarabarti, generalni sekretar SEI-a Roberto Antonione i regionalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije za Europu Henri Kluge.

HMS