OD HOBIJA DO POSLA: Upoznajte Jelenu, mladu poduzetnicu iz Livna

Razgovarali smo s mladom livanjskom poduzetnicom Jelenom Matić Čokić. Jelena je rođena 1990. godine u Livnu gdje trenutno živi i stvara, složit ćete se s nama nakon čitanja, prava umjetnička djela.

Jelena, hvala što ste izdvojili malo vremena za nas, počet ćemo jednom kratkom uvertirom za naše čitatelje, čime se bavite?

“Trenutno se bavim izradom zahvalnica za vjenčanja, krstitke, i ostale prigode (svijeće, krunice, sapune, konfete). Izrađujem i unikatne darove za rođenje djeteta, poklone zahvala za kumove, rođendane… Radim također personalizirane okvire, vezice za dude, krunice, krunice s imenima…”

Jelena inače već 13 godina radi u cvjećarnici kao aranžer, dugi niz godina radila je na odjelu vjenčanja i tako je uvidjela da dosta mladenaca ima poteškoća s pronalaskom ideje što pokloniti gostima, i gdje uopće pronaći slične proizvode za kupiti.

Kada ste zapravo shvatili da hobi može postati nešto više?

“U početku svoju stranicu i profil nisam gledala tako ozbiljno, više je služila meni za zabavu i neko moje kreativno izražavanje. S vremenom, narudžbi je bilo sve više i moj hobi je prerastao u nešto ozbiljnije.”

Koliko je vremena prošlo od prve ideje do realizacije?

“Inače sam tip osobe koja kada dobije ideju mora je odmah sprovesti u djelo, tako da nije puno vremena prošlo od moje ideje do nekih već gotovih proizvoda.”

Jelena nam otkriva da su joj je najveći izazov kao maloj poduzetnici bile pošiljke i njihovo slanje. 
Većina proizvoda koje radi lomljive su prirode pa je u početku bilo i nekih proizvoda koji su se oštetili prilikom slanja poštom. Promjenom ambalaže za slanje, drugačijim načinom parkiranja i osiguranjem pošiljke ti problemi su ubrzo riješeni.

Koji vam je proizvod trenutačno najprodavaniji i koliko vremena utrošite na izradu?

“Trenutno su najprodavaniji proizvodi na mojoj stranici mirisne svijeće kao zahvalnice za goste na vjenčanjima. S obzirom da je tu obično riječ o većem broju koje trebam napraviti (najčešće preko 150) potrebno je nekih barem 10-ak dana za izradu. Dosta često mi je potrebna pomoć kako bi se sve završilo na vrijeme, srećom za to uvijek imam na raspolaganju svoju sestru Maju, koja se također super snalazi u pravljenju dekoracija.”

S obzirom na uloženi trud, vrijeme, ali i novac, Jelena nam kroz smijeh govori da je jako zadovoljna isplativosti svoga nekadašnjeg hobija, a danas posla koji joj ide bolje nego ikada. Dobne skupine kupaca su šarolike, mada je najčešće kontaktiraju ženske osobe u dobi od 20 do 45 godina.

“U ljetnom periodu, dok je trajala sezona vjenčanja, najviše su se prodavale mirisne svijeće, konfeti, personalizirane čokoladice, teglice s medom i bočice s likerima. Trenutno, u ovom periodu najveća potražnja je za zahvalnicama za krštenje, najčešće su to krunice”, nadodaje Jelena.

Užurbani način života sa sobom nosi i stres, je li za vas to posao ili opuštanje od stresa, nešto što stvarno volite?

“Sve ovo je počelo iz velike ljubavi i želje za kreativnim izražavanjem. Tako da bez obzira što iziskuje puno vremena i truda, za mene je ovo veliki užitak. Najveće zadovoljstvo su mi naravno zadovoljni kupci. Njihove poruke zahvale i njihovo zadovoljstvo su mi najveći vjetar u leđa i motivacija za dalje.”

Jelena na kraju našeg razgovora ističe kako niti jedan proizvod ne bi posebno izdvojila, sve što kupci traže ona radi sa zadovoljstvom, a što se tiče proširivanja posla Jelena kaže da je trenutno u procesu izrade Božićnih i novogodišnjih dekoracija, a planira  uvrstiti još puno novih proizvoda u svoju ponudu.

I sami smo bili Jelenini kupci tako da smo se uvjerili da ono što radi, zaista radi iz ljubavi. Osim što je iznimno simpatična, Jelena je jako profesionalna i pazi na svaki detaljčić, od ukrasne vrećice pa do samoga proizvoda.

Jeleni želimo puno sreće u radu i još jednom se zahvaljujemo na vremenu koje je izdvojila za nas.

Cjelokupnu Jeleninu ponudu možete vidjeti na profilu rosezahvalnice.

Pratite LivNovine koje za vas spremaju još pozitivnih priča.

M.I./LivNovine