Očekuje nas toplinski val. Meteorologinja otkriva i kakvo nas ljeto očekuje

Idućeg tjedna u Hrvatsku stiže toplinski val. O tome kakvo nas vrijeme očekuje i na što se sve trebamo pripremiti odgovorila je za Večernji list Tanja Renko, meteorologinja.

1. Iako je već jako vruće, za idući tjedan najavljuje se prvi ovoljetni toplinski val. Što možemo očekivati i na što se trebamo pripremiti u idućim tjednima i tijekom cijelog ljeta?

Istina, već smo u dosadašnjem dijelu lipnja imali podosta vrućih dana i pravi ljetni ugođaj stigao nam je rano. Iznadprosječna nas toplina prati od početka mjeseca. A prema trenutačno dostupnim prognostičkim materijalima, s početkom tjedna vrlo je vjerojatna pojava toplinskog vala koji može djelovati na zdravlje u većem dijelu zemlje, no teško je procijeniti koliko će potrajati. Pritom će i noći biti sve toplije i mnogi će odmor od vrućine teško nalaziti i u tom dijelu dana, osobito u većim urbanim središtima te duž obale gdje se i noću temperatura ponekad neće spuštati ispod 25 stupnjeva. Vrijedit će već poznate liječničke preporuke o smanjenju aktivnosti u najtoplijem dijelu dana, uzimanju dovoljno tekućine, brizi o starijima, maloj djeci i životinjama. Dugoročne prognoze upućuju da će ljeto biti iznadprosječno toplo uz veliku vjerojatnost ostvarenja pa nas sigurno očekuje još toplinskih valova.

2. Toplinski valovi javljaju se sve ranije, češći su i sve nepodnošljiviji. Jesmo li i koliko sami krivi za to te trebamo li se pomiriti s tim da, u odnosu na paklene vrućine posljednjih desetak godina, ona nekadašnja temperaturno relativno ugodna i normalna ljeta možemo zaboraviti?

Pojava toplinskih valova česta je posljednjih godina. Pojedinih godina javili su se dosta rano, no to ovisi od sezone do sezone. Klimatske projekcije upozoravaju da će upravo toplinski valovi biti sve izraženiji, odnosno da će biti češći I dugotrajniji. Globalno, temperatura će nastaviti rasti ako ne smanjimo emisije stakleničkih plinova. Dakle, dosta ovisi o nama.

3. Sve su učestalije i ljetne oluje praćene grmljavinom, razornom tučom i obilnom kišom. Skoro svakog dana dogodi se takvo kišno nevrijeme. Je li pretjerano pitati se – stiže li to nama polako monsunska klima?

Toplija i vlažnija atmosfera ima veću energiju, a uz još poneki sastojak raste vjerojatnost za jake ljetne oluje. Već sad se kraj svibnja i početak lipnja pokazao i u Europi i u Hrvatskoj kao vrlo aktivan što se tiče nevremena. Zabilježeno je dosta dana s velikom tučom, no ipak potrebno je detaljnije proanalizirati podatke i potom donositi zaključke. Već niz godina klimatolozi I meteorolozi naglašavaju da je potrebno brzo raditi na prilagodbama kako bi se umanjile posljedice klimatskih promjena.

vecernji.ba