Obvezan i besplatan preventivni pregled očiju kod četverogodišnje djece u FBiH

U ponedjeljak je usvojen nikad veći proračun Federacije BiH u iznosu od 5,6 milijardi KM, što je za 116 milijuna KM ili za dva posto više u odnosu na prošlu godinu. Važan dio ovogodišnjeg proračuna je pomoć stanovništvu i gospodarstvu, kroz Zakon o materijalnoj podršci obiteljima s djecom u FBiH, Prijedlog zakona o financijskoj konsolidaciji javnih zdravstvenih ustanova u FBiH, stavke za pomoć obrtnicima i gospodarstvu uopće… Među brojnim prijedlozima, zastupnici u Parlamentu FBiH prihvatili su samo nekoliko, a jedan od njih je i inicijativa zastupnice Ankice Kolar-Jurčević (HDZ BiH) iz Novog Travnika, priopćeno je iz HDZ-a BiH.

Naime, zastupnica Kolar Jurčević predložila je u formi amandmana izdvajanje sredstava za Preventivni oftalmološki pregled djece od četiri (4) godine starosti za što je planirano izdvajanje od 200.000 KM. U izjavi za medije nakon održane sjednice zastupnica Kolar-Jurčević naglasila je samu suštinu i važnost usvojene inicijative u formi amandmana:

“Vođena pozitivnim iskustvima i inicijativama pokrenula sam i poslala inicijativu Vladi Federacije BiH te uložila Amandman koji je većinom glasova prihvaćen i u okviru kojeg se formira novi ekonomski kod pri financiranju preventivnih programa u zdravstvu na otkrivanju slabovidnosti kod djece od 4 godine”, rekla je zastupnica Jurčević te naglasila:

”Ambliopija je najčešća patologija vida u djece i vodeći uzrok monokularne sljepoće, a definira se kao smanjenje ili gubitak dijela vidnih funkcija: vidne oštrine, percepcije kretanje, osjećaja dubine prostora, razlikovanje kontrasta, a bez prisutne vidljive bolesti oka i vidljiva je najčešće u jednom oku.

Ako se ovaj ‘problem’ ne liječi u ranom razdoblju života djeteta, slabovidno oko neće više nikada moći povratiti dobar vid. Mi u struci, s obzirom na to da sam prim.dr. oftalmologije, smatramo da je testiranje vidne oštrine i samo liječenje slabovidnosti najbolje kod djece u dobi od 4 do 7 godina. Stoga sam predložila ovakvu inicijativu”.

Promatramo li susjedstvo, prema riječima zastupnice Kolar-Jurčević, pozitivan primjer je Republika Hrvatska koja je 2016. godine uvela Nacionalni preventivni program ranog otkrivanja slabovidnosti, a i sama Svjetska zdravstvena organizacija je pokrenula globalnu inicijativu koja se tiče ovog problema – ”Vision 2020, The Right to Sight”.

”Čeka nas velik posao i dosta truda, zalaganja, ali uz podršku svojih kolega, razumijevanje svih nas, uspjeh, sigurna sam, neće izostati. Cilj nam je smanjiti prevalenciju slabovidnosti na manje od 1% kroz otkrivanje bolesti u ranom razvoju života djeteta, kako bi se pravovremeno započelo liječenje. Ovim pregledima i liječenjem se poboljšava kvaliteta života pojedinca, a uz to se smanjuju troškovi liječenja komplikacija i pridruženih bolesti koje nastaju kao izravna posljedica razvijene ambliopije”, dodala je za kraj zastupnica Kolar-Jurčević.

Fotografija: Shutterstock

Bljesak.info