Home > BiH > Obljetnica je Oluje i Dan pobjede

Obljetnica je Oluje i Dan pobjede

Hrvatska u subotu slavi Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, Dan hrvatskih branitelja i 28. obljetnicu vojno-redarstvene operacije “Oluja”, kojom je u tri dana oslobođeno 11.000 četvornih kilometara okupiranog područja u sjevernoj Dalmaciji, Lici, Banovini i Kordunu.

Vojno-redarstvena operacija Oluja započela je 4. kolovoza 1995 godine u 5 sati, a već do 7.kolovoza Hrvatska je vojska oslobodila okupirana područja u Dalmaciji, Lici, Kordunu i Banovini te ih vratila u sastav RH.Obljetnica Oluje svake se godine obilježava 5. kolovoza, na dan kada su hrvatski vojnici ušli u Knin, glavni grad samoproglašene paradržave Republike Srpske Krajine (RSK) koja je nakon ljeta 1995. svedena na područja u istočnoj Slavoniji, uz granicu sa Srbijom, a koja su Hrvatskoj vraćena nakon mirne reintegracije Podunavlja 1998.godine.

Vojna operacija kojom je oslobođena jedna petina hrvatskog teritorija nije prošla bez ljudskih gubitaka. U Oluji su poginula 174 vojnika i redarstvenika, a više od 1400 ih je ranjeno.

Središnje obilježavanje Dana pobjede i domovinske zahvalnosti ove će se godine, umjesto na stadionu NK Dinara, održati pod šatorom na glavnom gradskom trgu u Kninu, zbog najave lošeg vremena, javlja Hina.

Obilježavanju će nazočiti državni vrh, a okupljenim građanima i braniteljima obratit će se predsjednik Republike Zoran Milanović, predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković i predsjednik Vlade Andrej Plenković. U ime hrvatskih branitelja, kao prvi govornik, govorit će djelatni časnik HV-a, dragovoljac i pripadnik Tigrova.

Jabuka