Home > BiH > Objavljena karta na kojoj se BiH ”crveni”: Ovo je oštro upozorenje

Objavljena karta na kojoj se BiH ”crveni”: Ovo je oštro upozorenje

Europska komisija na društvenim mrežama objavila je kartu kojom želi upozoriti na klimatske promjene, a na njoj se posebno ističu Bosna i Hercegovina i Hrvatska.

Vidite li crvene točke na karti? Oni su oštro upozorenje na promjenu klime, navodi EK.Crvenim su točkama prikazana opožarena područja 2022. godine. Crvenim točkama prekriveno je gotovo pola Hrvatske, posebno Dalmacija i njezino zaleđe, ali su rasprostranjene i u dijelu unutrašnjosti, od Dalmacije pa do Karlovca. Bosna i Hercegovina se gotovo sva ”crveni”, osim dijela Brčko Distrikta.2022. bila je druga najgora godina za šumske požare. U EU je izgorjelo gotovo 900.000 hektara zemlje, što je površina veličine Cipra. Pritom su izgorjele mnoge šume. Ne možemo si dozvoliti da ih izgubimo i jedinstvene prednosti koje donose, od regulacije klime do bioraznolikosti. Šumski požari, suša i drugi pritisci prijete njihovoj budućnosti, napisali su iz Europske komisije, prenosi N1.

Popunjavamo informacijske praznine o europskim šumama i stvaramo sveobuhvatnu bazu znanja o šumama u EU-u. Naš novi predloženi Zakon o nadzoru šuma iskoristit će našu satelitsku mrežu Copernicus i lokalne podatke za stvaranje resursa za mapiranje, praćenje, prikupljanje i dijeljenje kritičnih informacija o europskim šumama. Oni će omogućiti zemljama EU-a, vlasnicima i upraviteljima šuma da se uhvate u koštac s izazovima i zaštite ekološke i gospodarske funkcije šuma, poručuju iz Europske komisije.

Jabuka.tv