Home > Županija > Obitelj Pecić iz Tomislavgrada uzgojem kupusa stvorila uspješnu tvrtku

Obitelj Pecić iz Tomislavgrada uzgojem kupusa stvorila uspješnu tvrtku

Mladi bračni par, posao, podstanari, trudnoća, financijske poteškoće.. ključne su riječi koje opisuju živote brojnih današnjih mladih ljudi. Kako danas, mnoštvo takvih primjera bilo je i ranije. No, rijetki su oni čija je volja za boljim i kvalitetnijim životom, nadjačala situaciju u kojoj su se nalazili.

Upravo takva je životna priča obitelji Pecić iz Brišnika pokraj Tomislavgrada.

„Imali smo mladost, diplome i volju“, priča nam Stipe, danas vlasnik izuzetno uspješne tvrtke AGRO-BRIŠNIK D.O.O. u Tomislavgradu.

Tvrtka je to u kojoj danas, između ostalih, radi cijela obitelj, supruga, tri sina i Stipe. Mjesto je koje zadovoljava sve poljoprivredne i stočarske potrebe Duvnjaka, ali i ljudi iz svih krajeva BiH i Dalmacije. Surađuju s gotovo svim tvrtkama s područja agrobiznisa u zemlji, a završno s prošlom godinom, bilježe kontinuiran rast. No, sve to kroz protekla dva i pol desetljeća može se, kaže nam Stipe, svesti u jednu rečenicu – Samo dobra volja!

„Kako bez novca nešto pokrenuti?“ razmišljali su tada novopečeni supružnici, diplomirani inženjeri poljoprivrede, budući roditelji, Stipe i Ivanka Pecić.
Odgovor na njihovo razmišljanje bio je, ni manje ni više nego kupus. U Metkoviću, Ivankinom rodnom kraju, na povoljno iznajmljenoj parceli započeli su s uzgojem. 500 maraka bila je zarada koju su ostvarili kroz prvu godinu, ali i dovoljna motivacija za nastavak poslovanja.

„Iz godine u godinu zarada je rasla, a s njom su rasle i naše ideje. Idući korak bila je trgovina. Započeli smo u Brišniku, nakon čega smo iznajmili prostor, s vremenom smo kupili parcelu, izgradili jednu pa drugu halu..“ prisjetio se Pecić.

Uz trgovinu, Pecići se danas bave i proizvodnjom. Stočarstvo im je uža specijalnost, pa tako uz smjese stočne hrane koju sami proizvode u njihovoj ponudi nalazi se sve za stočare, ali i druge agro potrebe.
„Moji prijatelji i kolege iz Vinkovaca često znaju reći kako bi, kada bi radili na način na koji mi radimo, isti dan propali. Povjerenje je, kada je u pitanju način rada i plaćanja, ključno u partnerskom odnosu između nas i domaćih farmera. To je vrlina mentaliteta naših ljudi.“

Inače, Duvnjaci su se od davnina bavili stočarstvom, a za osobne potrebe u današnje vrijeme, sve manje. Prešlo se na biznis, odnosno uzgoj stoke na veliko. Ovo zanimanje moglo bi biti zastupljenije, tvrdi Stipe, s obzirom na prirodne potencijale koje ovaj kraj ima, prenosi Tomislavcity.com

„Zbog neuređenosti zemljišta i neriješenih imovinsko-pravnih odnosa, duvanjsko polje uglavnom je neobrađeno. Kapital i ulaganja ne poznaju nestabilnost, zbog čega je za poslovanje potrebno stvoriti povoljnije uvjete.“

O širenju vlastitog poslovanja, razmišljaju i Pecići, a na koji način, pokazat će vrijeme. Mladi i ambiciozni Stipini i Ivankini sinovi, nositelji su ideja kada je u pitanju budući rad AGRO-BRIŠNIK-a. No, supruga i majka Ivanka, složni su, srce je rada njihove tvrtke, ponosno ističući kako drži njihova tri i pol zida.

Nama preostaje samo, poželjeti im nastavak uspješnog rada, kako bi svojim iskustvom bili primjer i motivacija današnjim mladim obiteljima koje možda nemaju novac, ali imaju volju, pozitivan stav i hrabrost!