Home > Županija > Obitelj iz Tomislavgrada ima 11 doktora medicine i farmacije

Obitelj iz Tomislavgrada ima 11 doktora medicine i farmacije

Prošloga tjedna, točnije u srijedu, 11. prosinca, 2019. godine, upriličena je svečana promocija 70 doktora medicine u velikom amfiteatru Medicinskog fakulteta u Splitu. Među njima bile su i dvije Duvanjke, bliske rodice, Iva i Ružica Perić.

Međutim, njih dvije su nam odškrinule vrata zanimljivostima obitelji Perić, iz duvanjskog sela Kola. Naime, u toj obitelji je 11 doktora medicine, računajući dvije doktorice farmacije. Od njih 11 četvero je doktora specijalista.

Frano Perić – doktor medicine, specijalist anesteziologije i reanimatologije, specijalist obiteljske medicine.
Kćeri: Ivana – doktorica dentalne medicine;
Ružica – doktorica medicine.

Josip Perić – doktor medicine, specijalist kirurgije,
supruga Mari Perić – doktorica medicine, specijalist radiologije,
kćer Iva – doktorica medicine.

Stipan Perić (živi u Berlinu) – doktor dentalne medicine.
Sin Josip – doktor dentalne medicine.

Ružica Čolak (Franina, Josipova i Stipanova sestra koja živi u Širokom Brijegu) – diplomirani farmaceut.

Kćeri: Katarina – doktorica medicine, uskoro specijalist neurologije;
Ivana – diplomirani farmaceut.

Nakon što smo ih sve nabrojili, dakle tri brata i sestru i njihovu djecu doktore, a koje, uglavnom, svi Duvnjaci poznaju, znamo da u duvanjskom kraju nema obitelji s ovolikim brojem doktora, a uvjereni smo ni u cijeloj BiH, možda nema ni u Hrvatskoj, a za šire ne znamo.

Bilo bi nam drago da se javi netko tko zna brojniju obitelj doktora?!

Kratko smo razgovarali s novopromoviranim doktoricama Ružicom i Ivom, koje već rade u Tomislavgradu: Ružica u Domu zdravlja,a Iva u očevoj Poliklinici Perić.

Znajući da je u posljednjih deset godina Dom zdravlja u Tomislavgradu napustilo 20 mladih liječnika, ohrabruje činjenica da su se i Ružica i Iva odlučile za Tomislavgrad.

Nakon što smo čestitali Ružici, zamolili smo je kratku izjavu za naš portal TN: “Otkad znam za sebe, medicina je jedino zanimanje u kojemu sam se mogla zamisliti stoga sam jako sretna što sam naposljetku i ostvarila svoj san. Za mene je to više od zanimanja, to je životni poziv što sam i shvatila gledajući svoga tatu koji je svoj cijeli život posvetio upravo medicini. Uz njega mogu puno toga naučiti jer ima ogromno znanje i iskustvo. Nadam se da ću jednoga dana biti dobar liječnik kao on.

A evo što je za Tomislavnews.com nakon čestitke izjavila mlada doktorica Iva Perić:

Oduvijek sam htjela upisati medicinu, a uzor su mi bili roditelji jer su oboje doktori. Uz njihovu podršku i savjete još vise sam zavoljela ovaj poziv.

Sada sam sretna jer imam priliku učiti od njih. Tu bih istakla trenutan rad s ocem s kojim mogu naučiti mnogo, što će mi pomoći u daljnjem samostalnom radu. Mislim da je rano razmišljati o dalekoj budućnosti, obzirom da sam tek počela, ali veselim se novim pobjedama.”

Sretno ovim mladim doktoricama Perić i bilo bi lijepo da ostanu u Tomislavgradu!