Home > Livno > Obilježena 24. obljetnica utemeljenja 1. gardijske brigade HVO-a ‘’Ante Bruno Bušić’’

Obilježena 24. obljetnica utemeljenja 1. gardijske brigade HVO-a ‘’Ante Bruno Bušić’’

Polaganjem vijenaca kod spomen Križa u Livnu započelo je obilježavanje 24. obljetnice utemeljenja 1. gardijske brigade  HVO-a ‘’Ante Bruno Bušić’’. Predsjednik Vlade Hercegbosanske županije, Ivan Jozić nazočio je programu jučerašnjeg obilježavanja u okviru kojega je slavljena sveta misa u kapelici sv. Nikole Tavelića, te je upriličena svečana akademija u vojničkom klubu vojarne ‘’Ante Bruno Bušić’’u Livnu.

Bila je ovo prigoda za osvrt na činjenice o uspostavljanju i ratnom putu, te značaju 1. gardijske brigade HVO-a ‘’Ante Bruno Bušić’’ o čemu su među ostalim govorili bojnik Marinko Romić, zapovjednik prve pješačke bojne 4. pješačke brigade OS BiH. Istaknuo je kako su pripadnici ove najjače operativne bojne hrvatske komponente u Oružanim snagama Bosne i Hercegovine dali veliki doprinos u operaciji potpore miru, te su kompatibilna postrojba sa svim postrojbama NATO-a po pitanju obučenosti, usklađenosti i primjene standarda izuzev opremljenosti: ,, Vrijeme koje dolazi puno je izazova ali sa sigurnošću možemo obećati da smo unatoč svim poteškoćama spremni izvršiti svoju misiju.’’

Pukovnik Josip Duspara, predsjednik Udruge postrojbe ‘’Ante Bruno Bušić’’ osvrnuo se na razdoblje od utemeljenja početkom ožujka 1992. godine i naglasio važnost zajedničkog angažmana na definiranju povijesnih činjenica i konteksta ustroja  ove gardijske brigade.

Pukovnik Martin Pažin, zapovjednik 1. pješačke gardijske pukovnije zaključio je:,,Danas smo tu da pokažemo svoju vjernost, svoju postojanost svoju ustrajnost prema ljudima koji su dali svoje živote za opstojnost Hrvata na ovim prostorima, tu smo zato što nemamo pravo na nebrigu i zaborav prema tim ljudima, i na taj način čuvamo identitet i duh 1. gardijske brigade HVO-a ‘’Ante Bruno Bušić’’.