Obilježen Dan mučenika u Drvaru

U Drvaru je danas obilježen Dan molitvenog sjećanja na mučenike i žrtve Banjolučke biskupije“ kojim su komemorirani svi mučenici i žrtve ratova i totalitarizama XX. st. s područja Banjolučke biskupije. Križni put  predvodio je Banjalučki biskup dr. Franjo Komarica, dok je misno slavlje predvodio Vrhbosanski nadbiskup, kardinal Vinko Puljić.

Misnom slavlju nazočili su i Predsjedatelj Skupštine Hercegbosanske županije Jozo Ćosić, Predsjednik Vlade Hercegbosanske županije Ivan Vukadin i ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva  u Vladi Hercegbosanske županije, Božo Perić. Oni su položili vijenac i upalili svijeće ispred Spomen križa poginulim Hrvatskim braniteljima.

Spomen-dan uveden je godine 2001. i nosio je naziv „Dan drvarskih mučenika“ – u spomen na drvarskog župnika Waldemara Maksimilijana Nestora koji je toga 27. srpnja 1941. mučki ubijen sa skupinom svojih vjernika vraćajući se s hodočašća sv. Ani iz Knina – a od 2008., odredbom banjolučkog biskupa Franje Komarice, komemoracija mijenja ime u „Dan molitvenog sjećanja na mučenike i žrtve Banjolučke biskupije“, i tako postaje biskupijska komemoracija.

Skupština HBŽ