Obilježavanje tridesete obljetnice sjećanja na Hrvatske žrtve Kupresa 1992. godine

Povodom obilježavanja tridesete obljetnice sjećanja na Hrvatske žrtve Kupresa 1992. godine, izaslanstvo Općine Kupres s načelnikom Zdravkom Miočem, predsjednikom organizacijskog odbora obilježavanja travanjskih događanja i Udruga proisteklih iz Domovinskog rata položili su vijence i upalili svijeće 9. travnja na Suhom Polju, Kupreškom polju, na spomen-obilježju Vukovarcima, te su posjetili Donji Malovan kod Kupresa gdje su položili vijence zapalili svijeće na spomeniku Ivici Opačku, prvome nastradalom hrvatskom branitelju na kupreškoj bojišnici.

Vijence su položila i svijeće zapalila brojna izaslanstva udruga proisteklih iz Domovinskog rata, Udruga maratonaca Sisačko-moslavačke županije “Heroji ne umiru”, Koordinacije Udruga proisteklim iz Domovinskog rata Hercegbosanske županije, gosti iz RH, gradonačelnik Vukovara, načelnik Petrijevaca, Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata- ogranak Kostrena te i drugi predstavnici gradova prijatelja Kupresa.

Prigodnu molitvu predvodio je kapelan Jadranko Kurt.

Program obilježavanja za žrtve hrvatskog naroda na Kupresu se nastavljen je u nedjelju 10. travnja 2022. godine u:

5:15 sati memorijalna utrka Tomislavgrad – Šujica – Kupres

10:00 sati polaganje vijenaca na Središnjem spomen obilježju „Zahvalnost“ za sve žrtve Hrvatskog naroda II. Svj. rata i Domovinskog rata

11:00 sati Sv. misa za sve poginule, umrle i nestale branitelje, u crkvi Sv. Obitelji na Kupresu. Blagoslov oltara Sv. Ante – zavjetni oltar hrvatskih branitelja

Podsjetimo, borba za Kupres bila je jedna od prvih velikih bitaka u ratu u Bosni i Hercegovini. Počela je 3. travnja i trajala je sedam dana. Promjenjiva ćud klime na kupreškoj visoravni tih travanjskih dana pokazala je zube te je u jednom trenutku oluja prekrila sve. To je bilo kobno za branitelje koji su se morali povući jer više nisu mogli braniti grad od nadmoćnijega neprijatelja. Kupres je bio okupiran sve do 3. studenoga. Inače, branitelji se tradicionalno 10. travnja prisjećaju 160 poginulih i nestalih Hrvata u borbi protiv srpskih oružnika 1992.

Kupreški radio