Home > Županija > O turističkim potencijalima Hercegbosanske županije, na konferenciji u Mostaru izlagao predsjednik Vlade HBŽ dr. sc. Ivan Vukadin

O turističkim potencijalima Hercegbosanske županije, na konferenciji u Mostaru izlagao predsjednik Vlade HBŽ dr. sc. Ivan Vukadin

U organizaciji Turističkog klastera Hercegovina, danas je na Buni u Mostaru održana konferencija na temu „Edukacija i zadržavanje radne snage u turizmu i ugostiteljstvu“. Cilj konferencije bio je aktualizirati pitanje nedostatka radne snage u turizmu i ugostiteljstvu te stvoriti sinergiju između javnog i privatnog sektora kako bi se zajednički potaklo rješavanje ovog gorućeg problema. Sektor turizma i ugostiteljstva posljednjih se godina susreće s odljevom radnika u susjedne zemlje tijekom ljetne sezone.

Zadržavanje radne snage postao je veliki problem koji članice Turističkog klastera Hercegovina kroz svoj rad žele aktualizirati. Predstavnici hotelijera i restoratera iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske govorili su o svojim iskustvima i mjerama koje poduzimaju uoči priprema za turističku sezonu. – Privatni turističko – ugostiteljski sektor u suradnji s donositeljima odluka na lokalnoj, županijskoj i federalnoj razini zajedno s predstavnicima srednjoškolskih i visokoobrazovnih institucija i nevladinih organizacija žele ovaj problem aktualizirati i provjeriti kako zajedničkim naporima i međusektorskim djelovanjem možemo utjecati na povoljnije poslovno okruženje – , kazala je Marija Vukoja, predsjednica Turističkog klastera Hercegovina. Na Konferenciji su sudjelovali predstavnici privatnih firmi iz turističkog i ugostiteljskog sektora iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske, predstavnici vladinog sektora i resornih institucija, obrazovne ustanove, pružatelji iskustava u turizmu i predstavnici nevladinih organizacija.

Između ostalih uglednih gostiju svoja izlaganja su imali: dr. sc. Mario Kordić, gradonačelnik Grada Mostara – Razvoj turizma u Gradu Mostaru, dr. sc. Nevenko Herceg, predsjednik Vlade Hercegovačko neretvanske županije – Turistički potencijal Hercegovačko-neretvanske županije, dr. sc. Ivan Vukadin, predsjednik Vlade Hercegbosanske županije – Turistički potencijal Hercegbosanske županije,
Predrag Čović, predsjednik Vlade Zapadnohercegovačke županije – Turistički potencijal Zapadnohercegovačke županije, dok je aktivnosti Turističkog klastera Hercegovina predstavila Marija Vukoja, predsjednica Turističkog klastera Hercegovina.

U svom izlaganju predsjednik Vlade HBŽ Ivan Vukadin, između ostaloga je rekao – Mi moramo stvoriti zakonodavni okvir koji nam nedostaje, moramo stvoriti mogućnost zajedničkog izlaska na turističke sajmove i pokušati kroz zajedničke nastupe omogućiti što kvalitetniju i što bolju ponudu i privući što više ljudi. Kada su u pitanju turizam i turistička ponuda na prostoru Hercegbosanske županije ja ću sad, čisto taksativno, iznijeti nekoliko podataka kako bi se vidjelo s čime raspolažemo odnosno što nam nedostaje. Potencijali HBŽ su geografski položaj, blizina obalnog područja RH , ugodno klimatsko podneblje.

Ovo je županija koja ima zimski turizam na Kupresu ali nedostatak ljetnog turizma i ponude na istom tom Kupresu te neiskorištene mogućnosti prezentiranja. Imamo bogato kulturno – povijesno nasljeđe kao i druge dvije županije, netaknutu prirodu i jezera; Blidinjsko jezero, Buško jezero, Šatorsko jezero, Kukavičko jezero, gastronomsku ponud koja je na zavidnoj razini, od Hajdučkih vrleti do etno sela Grabovica te brojna druga mala obiteljska gazdinstava koja se bave gastronomskom ponudom. Avanturistički turizam je nešto što je posebno zanimljivo kad je HBŽ u pitanju, posjeta divljim konjima kod Livna, rekreativno jahanje, brdski biciklizam, vožnja na motorima i quad vozilima i ono što trebamo u budućnosti raditi jest upotpuniti suradnju s turističkim zajednicama i hotelima u Republici Hrvatskoj kako bi dio njihovih gostiju dolazio na naša područja – rekao je između ostaloga gosp. Vukadin.

U panel diskusiji sudjelovali su brojni ugledni predstavnici turističko – ugostiteljskog sektora, turističkih zajednica i agencija, obrazovnih institucija, domaćih i međunarodnih nevladinih organizacija.

Organizator Konferencije Turistički klaster Hercegovina je regionalna organizacija prepoznata na turističkoj karti šire regije i Europe. Čine ga entuzijasti i uspješni poduzetnici i predstavnici javnog i civilnog sektora, koji zajedno stvaraju proizvode i usluge visoke dodane vrijednosti i za najzahtjevnije goste iz različitih kultura i običaja. Turistički klaster Hercegovina je pokretač održivog gospodarskog razvoja regije Hercegovina.