Novost za BiH građane cijepljene u Hrvatskoj

“Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine koordinira aktivnosti u vezi s postizanjem dogovora o načinu prikupljanja podataka i izdavanja certifikata u vezi s cijepljenjem. Očekujemo rješavanje ovog pitanja”, poručili su iz Ministarstva civilnih poslova za Bljesak.info.

Naime, jutros smo objavili kako građani BiH koji su masovno odlazili na cijepljenje u Hrvatskoj i Srbiju neće dobiti ”Covid-putovnicu” tih zemalja, te je poručeno kako je trebaju tražiti u referentnoj ustanovi u našoj državi. Prema podacima koje smo dobili iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo osobe koje nemaju obvezno zdravstveno osiguranje u Republici Hrvatskoj, ne mogu dobiti EU digitalnu covid potvrdu u Hrvatskoj.

”Kada je riječ o građanima koji su cijepljeni u Hrvatskoj, Ministarstvo civilnih poslova nema saznanja o kojima govorite, ali će poduzimati korake na prikupljanju podataka”, rečeno nam je iz Ministarstva.

Iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo je za Bljesak.info rečeno kako građani BiH koji su cijepljeni u Hrvatskoj od te zemlje neće dobiti EU digitalnu COVID potvrdu, no granicu mogu prelaziti s potvrdom o cijepljenju koju su dobili nakon cijepljenja. Što se tiče same Republike Hrvatske, ona je 1. lipnja krenula u izdavanje digitalnih zelenih potvrda, u javnosti poznatijih kao covid-putovnice o čemu smo pisali, kao i uvjetima ulaska u samu državu.

Inače, u Ministarstvu civilnih poslova kažu kako su već posredstvom Ministarstva vanjskih poslova od vlasti Republike Srbije zatraženi podaci o našim državljanima koji su cijepljeni u toj državi, te očekuju odgovor. Ured za IT i elektronsku upravu Vlade Srbije ranije je za portal Buka izjavo kako su strani državljani bez prebivališta prilikom cijepljenja dobili potvrdu o cijepljenju, te da se s tom potvrdom trebaju obratiti referentnoj ustanovi u državi iz koje dolaze.

Podsjetimo, zamjenik ministra civilnih poslova Siniša Ilić rekao je za “Glas Srpske” da ne može precizirati datum, ali da bi izdavanje certifikata u vezi s cijepljenjem u BiH moglo početi najkasnije do kraja srpnja.

bljesak.info