Home > BiH > Novogodišnja trpeza nikad skuplja, janjeće pečenje dođe i do 55 KM!

Novogodišnja trpeza nikad skuplja, janjeće pečenje dođe i do 55 KM!

Građani BiH, tradicionalno, u velikom broju Novu godinu dočekuju u obiteljskom okruženju i društvu prijatelja, kada se priprema i nešto bogatija trpeza, počevši od pečenja od raznih vrsta mesa, meze sa suhomesnatim i mliječnim proizvodima, kolača, ali i pića.

Dok traju posljednje pripreme za novogodišnji stol, dotle su brojni građani svjesni činjenice da će njihova novogodišnja trpeza biti znatno skuplja nego prošle godine. Razlog za to su potrošačke cijene koje praktično variraju na dnevnoj bazi, piše Avaz.

Tako je već neko vrijeme poznata činjenica da kilogram svježe janjetine košta više od 20 KM, a pečenja su negdje i 55 KM po kilogramu. Nisu puno jeftiniji ni teleće ili juneće meso, odnosno pečenje, dok su suhomesnati proizvodi ove zime, također, postali luksuz i nedostižni su za brojne građane.

poster

00:00

Iz svih udruženja potrošača naglašavaju kako novogodišnja košara nikad nije bila skuplja te da će većina građana doček Nove godine proslaviti skromno.

 

Marin Bago iz Udruženja potrošača „Futura“ podsjeća kako je, generalno, potrošačka košara u bh. prosjeku 3.000 KM, a, prema podacima međunarodnih institucija, kako kaže, taj iznos za Mostar i Sarajevo doseže 3.700 KM!

– Dakle, 3.000 KM je neki prosjek, no nisu isti troškovi života u ovisnosti od mjesta prebivališta. Ono što je najtužnije jeste to da jednoj obitelji samo za hranu treba oko 1.500 KM, a to je više od prosječne plaće. Jasno je onda kako se mora raditi fiskalna reforma i jasno je da se mora raditi na smanjenju pojedinačnih iznosa iz potrošačke košare. Bojim se da će građani BiH, ako se to ne uradi, tonuti dalje – kaže Bago.

Vecernji list