NOVO PRAVILO: Ako putujete u Njemačku ovo morate znati

Na cesti su u trenutku nesreće vozili automobil i kamion, uzevši da je automobil bio u desnoj prometnoj traci, kamion u lijevoj.

Savezni sud pravde odlučio je o novom pravilu o pravu pravila prednosti prolaska u Njemačkoj. Odlučeno je da tamo gdje se dvije prometne trake spajaju u jednu, vozači ne bi trebali inzistirati na prednosti prolaska.

“Ne postoji redovan prioritet za jednu od dvije prethodne trake”, presudio je Savezni sud pravde (BGH) o nesreći koja se dogodila u Hamburgu 2018. godine. Konkretno, vozilo s desne strane nema prvenstvo prolaska- umjesto toga vrijedi “načelo međusobnog uvažavanja” – navodi se u odluci iz ožujka koja je objavljena u ponedjeljak u Karlsruheu. (Ref. VI ZR 47/21)

Na cesti su u trenutku nesreće vozili automobil i kamion, uzevši da je automobil bio  u desnoj prometnoj traci, kamion u lijevoj. Kako je cesta nakon semafora postala jednotračna, a mjesto na kolniku označeno je znakom za “obostrano suženje kolnika” vozač kamiona skrenuo je udesno jer nije vidio auto. Žena za volanom pretpostavila je da ima prednost. U prometnoj nesreći oštećena su oba vozila, a slučaj je završio na sudu jer vlasnica automobila nije željela dijeliti štetu, piše Fenix-magazin.

Prema presudi suda, nije kriv samo vozač kamiona: za razliku od “s jedne strane sužene trake”, jer jedna traka tu ne završava, “već se obje trake pretvaraju u jednu traku”. To vodi “povećanoj dužnosti brige i obzirnosti prema sudionicima u prometu koji se približavaju uskom grlu u oba traka”, odlučio je na sudu. Vozači su se stoga trebali dogovoriti tko prvi smije voziti. “Ako dogovor ne uspije, dužni su u slučaju sumnje ustupiti mjesto drugome.” Dakle, tko vozi desno, a tko lijevo, uopće nije važno.”

Večernji list