Home > BiH > Novo poskupljenje cigareta u BiH

Novo poskupljenje cigareta u BiH

Uprava za neizravno oporezivanje BiH dobila je nove cijene cigareta, a koje će važiti od 1. lipnja.

Tako će od 1. lipnja kutija Davidoff Clasica, Golda i Gold Slimsa koštati 6,40 KM, a kutija Boss Gola i Bos Blue Slimsa 5,50 KM.

Pojedine cigarete, poput cigareta Tvornica duhana Rovinj (TDR) od 1. ožujka ove godine su skuplje za 10 do 20 feninga po kutiji.

TDR je početkom veljače Upravi za neizravno oporezivanje dostavio nove maloprodajne cijene cigareta koje su na snagu stupile 1. ožujka. Diva Slims sada košta 5,40 KM po kutiji, Filter 160 Gold 5,80 KM, Lucky Strike 5,90 KM, a Rothmans King Size 5,50 KM.

Mostarska poslovnica Ataco proslijedila je UNO i pops maloprodajnih cijena cigareta za pet vrsta cigareta koje će biti u primjeni od početka idućeg mjeseca, rečeno je Radio Sarajevo iz UNO BiH.

Krajem prošle godine Upravni odbor Uprave za neizravno oporezivanje BiH usvojio je Odluku o utvrđivanju specifične i minimalne trošarine na cigarete i duhan za pušenje za 2023. godinu. Prema usvojenoj odluci, koja se zasniva na Zakonu o trošarinama u BiH, od 1. siječnja 2023. godine minimalna trošarina iznosi 167.50 KM za 1.000 komada cigareta, odnosno 3,35 KM za pakiranje cigareta od 20 komada.

Novom odlukom specifična trošarina ostala je na istoj razini, odnosno 1,65 KM za pakiranje cigareta od 20 komada dok je minimalna trošarina povećana s 3,33 na 3,35 KM za isto pakiranje. Trošarina na duhan za pušenje utvrđuje se u visini od 80 posto minimalne trošarine i iznosit će 134 KM umjesto dosadašnjih 133,20 KM po kilogramu.

Inače, krajem idućeg tjedna, točnije 28. svibnja počinje primjena Zakona o kontroli i ograničenoj uporabi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje Federacije BiH (“Službene novine FBiH”, broj 38/22). Radi se o Zakonu koji je usvojen krajem travnja prošle godine, a kojim se propisuje zabrana pušenja u svim zatvorenim javnim prostorima, mjestu rada i u javnom prijevozu, kao i u privatnim sredstvima prijevoza u kojim se nalaze maloljetne osobe.

Ovim se zakonom, u cilju zaštite i unapređenja zdravlja stanovništva, između ostalog, uređuju mjere za zabranu i ograničenje uporabe duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje i zabranu njihovog reklamiranja, promocije i sponzoriranja, te sprječavanje pristupa maloljetnih osoba tim proizvodima.

Kako su ranije za medije kazali u Federalnoj upravi za inspekcijske poslove (FUZIP), u čijoj je nadležnosti i nadzor nad primjenom spomenutog zakona, Zakonom je propisano da će ministar zdravstva donijeti provedbene propise kojima se reguliraju uvjeti za posebne prostorije za pušenje u smislu izuzetaka od zabrane pušenja iz članka 7. Zakona, te je u tom smislu dogovoreno održavanje sastanaka nadležnih tijela s Federalnim ministarstvom zdravstva.

U skladu s člankom 32., nadzor nad primjenom zakona obavljaju Federalna uprava za inspekcijske poslove putem nadležnih federalnih inspektora i županijska tijela za inspekcijske poslove, putem nadležnih županijskih inspektora, preciziraju iz ove uprave.

Kako nadalje navode, konkretno, FUZIP će u smislu provedbe spomenutog zakona vršiti nadzore putem Federalnog inspektorata rada na mjestima rada, a u okviru nadležnosti propisanih člankom 160. Zakona o radu – isključivo u gospodarskim društvima, poduzećima i ustanovama od interesa za FBiH, te putem federalnih zdravstvenih inspektora, u zdravstvenim ustanovama čiji je osnivač Federacija BiH.

jabuka