Novo ažuriranje Google Chrome 76 donosi veliku promjenu

Nova verzija Google Chrome 76, koja će biti dostupna 30. srpnja, popravit će rupu, koja je omogućavala web stranicama otkrivanje posjetitelja koji su u anonimnom načinu rada, što je utjecalo na način na koji izdavači prikazuju njihov sadržaj anonimnim posjetiteljima.

Zaobilaženje oglasa

U objavi na Googleovom blogu, objavljeno je da su neke web stranice koristile neplaniranu rupu u programu Chromeovog API-ja za FileSystem. Kada ste u anonimnom načinu, API je onemogućen, tako da korisnik ne ostavlja nikakve tragove svojih aktivnosti. Tako neke web stranice provjeravaju dostupnost API-ja, a ako ga ne pronađu, zaključuju da je uključen anonimni način rada web preglednika.

U najnovijem Chromeu 76 funkcije API-ja za FileSystem bit će promijenjene, kako bi se spriječilo otkrivanje anonimnog načina rada. Google je također izrazio svoju predanost principima anonimnog pregledavanja ili “Incognito Mode” za one koji to žele, rekavši da će popraviti bilo koji način otkrivanja anonimnog načina korištenje Chrome preglednika.

Ova promjena će utjecati na izdavače web stranica, posebno one koji u anonimnom načinu  pregledavanja pokušavaju zaobići oglase od kojih se stranice i financiraju.

Pretplatnički računi  

Tako su neki veći portali poput Boston Globe počeli blokirati posjetitelje  u anonimnom načinu rada, zahtijevajući od korisnika u privatnom pregledavanju da se prijave na plaćene pretplatničke račune kako bi dobili pristup toj web stranici. New York Times, Los Angeles Times i mnogi drugi “news” portali su slijedili ovaj primjer.

Ispitivanje ove funkcionalnosti s beta-verzijom Chromea 76 utvrđeno je da sada portali poput Boston Globe, New York Times i Los Angeles Times nisu uspjeli otkriti da je preglednik u anonimnom modu, za razliku od Chromea 75. PROČITAJTE JOŠ Chrome će blokirati oglase koji troše previše resursa Google je priznao da će taj potez zakomplicirati situaciju izdavačima koji naplaćuju čitanje njihovog sadržaja, jer su mnoge web stranice ograničavale čitatelje bez pretplate na ograničen broj besplatnih članaka mjesečno.

Međutim, s novom verzijom Chromea, anonimni način rada može zaobići sva ova ograničenja. Google je rekao da su dosadašnje metode mjerenja “inherentno porozne”, jer zahtijevaju kolačiće za praćenje broja besplatnih članaka koje je korisnik pregledao.

Firma je predložila opcije za takve web stranice s vijestima, koje uključuju smanjenje broja besplatnih članaka, koje zahtijevaju besplatnu registraciju za pregled besplatnog sadržaja, kako bi pretplata na sve članke imala smisla.

“Jer svaki pristup temeljen na detekciji anonimnog pregledavanja narušava glavna načela anonimnog korištenja”, rekao je Google.