Novi način obračuna vodnih naknada: Livno i Tomislav-Grad dobijaju mnogo više novca od HEP-a, a TK trostruko veću cijenu vode

Usvojene izmjene zakona po kojem na snagu stupa novi način obračuna vodnih naknada po kojem će Elektroprivreda Hrvatske (HEP) općinama Tomislav-Grad i Livno umjesto dosadašnjih 1,8 miliona isplaćivati 4,3 miliona eura za korištenje vode iz hidroakumulacije Buško jezero, dovest će do poskupljenja industrijske, ali i pitke vode za privredu Tuzlanskog kantona i gradove Tuzlu, Lukavac i Živinice.

NAKNADA JE VIŠE

Radi se o Zakonu o izdvajanju i usmjeravanju dijela prihoda ostvarenog korištenjem hidroakumulacijskih objekata, kojim je određeno da preduzeća koja upravljaju hidroakumulacijama u FBiH lokalnim zajednicama kao vrstu obeštećenja plaćaju novčane naknade. Prema ranijem zakonskom rješenju, Javno preduzeće za vodoprivrednu djelatnost Spreča, koje upravlja branom na jezeru Modrac i vodnim resursima hidroakumulacije, gradovima oko jezera moralo je plaćati 309 hiljada KM godišnje naknade, dok će prema novom zakonu ta naknada biti osam puta veća.

– Ono što sada plaćamo, 309 tisuća KM, prema novom obračunu iznosilo bi 2,5 milijuna maraka i to bez obzira na količinu isporučene industrijske vode ili proizvedene električne energije. Nama je trenutni godišnji prihod od prodaje vode 2,1 milijun KM, što znači da bismo automatski bili u minusu. Osim ove naknade, moramo plaćati koncesionu naknadu i posebnu vodnu naknadu Agenciji za vodno područje rijeke Save, kazao je direktor JP Spreča Hajrudin Suljić.

Ovo povećanje bi pogodovalo okolnim gradovima, koji bi dobijali više novca u svoje budžete, ali taj dodatni priliv sredstava u budžete uplatili bi u konačnici građani i privredni subjekti, koji bi morali plaćati tri puta veću cijenu pitke, a duplo veću industrijske vode.

Spreča je do sada plaćala naknadu od 0,01 KM po kubnom metru isporučene vode i 0,01 marku po kilovat-satu proizvedene električne energije. Umjesto toga, sad moraju plaćati 1.500 KM po hektaru potopljene površine. Zbog svega ovoga, Vlada Tuzlanskog kantona će u saradnji s lokalnim zajednicama tražiti ili izmjene ili stavljanje van snage usvojenog zakona.

OCJENA USTAVNOSTI

– Izmjene su donesene bez ikakvih konsultacija s Vladom TK-a, bez javne rasprave. Zbog toga tražimo da se od naknade izuzmu akumulacije koje isključivo služe za vodosnabdijevanje stanovništva i privrede ili neka se izmjene stave van snage. Ukoliko nam se ne udovolji, pokrenut ćemo ocjenu ustavnosti, najavio je Vahidin Smajlović, kantonalni ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Novim zakonskim rješenjem najveću korist će imati općine Livno i Tomislav-Grad, na čijem području se nalazi hidroakumulacija Buško jezero. Ovo jezero je nastalo prije rata zajedničkim naporima saveznih republika BiH i Hrvatske. Jezero je formirano na području BiH, ali je voda iz njega korištena za hidroelektrane Obrovac u Hrvatskoj, koja će sada dvjema općinama umjesto dosadašnjih 3,5 moilijuna KM plaćati 8,5 milijuna godišnje.