Nove zapovijedi u FBiH: ZZJZ HBŽ dobit će 300 briseva, SKB Mostar 4000 testova za koronavirus

S ciljem sprečavanja širenja zaraze koronavirusa (COVID-19), u Sarajevu je održana deseta izvanredna sjednica Federalnog stožera civilne zaštite (FŠCZ) kojom je predsjedavao načelnik Stožera Fahrudin Solak, a na kojoj su donesene tri nove naredbe.


– Zadužena je Federalna direkcija robnih rezervi da, uz suglasnost Vlade FBiH, u cilju sprečavanja širenja koronavirusa (COVID-19) na području F BiH, FSCZ stavi na raspolaganje 400 kilograma dezinfekcijskog sredstva SEMI SAN T- 65.

– Naređuje se Kriznom stožeru Federalnog ministarstva zdravstva i županijskim kriznim stožerima nadležnih ministarstava zdravstva da sve naredbe koje su donijeli nakon 16.03.2020. godine, kada je proglašeno stanje nesreće uzrokovane pojavom koronavirusa (COVID 19) na području Federacije BiH, revidiraju i usklade zajedno s nadležnim stožerima civilne zaštite.

– Naređeno je županijskim i gradskim/općinskim stožerima civilne zaštite da ne donose naredbe i mjere koje nisu usaglašene sa naredbama i mjerama Federalnog stožera civilne zaštite. Realizacija ove naredbe izvršit će se shodno propisima o zaštiti i spašavanju ljudi i materijalnih dobara od prirodnih i drugih nesreća, prenosi  N1.

– Naređuje se Federalnoj upravi civilne zaštite da izvrši raspodjelu transportnih medija i briseva, kako slijedi, i to: Zavodu za javno zdravstvo Županije Posavske, Orašje (300 kom), Zavodu za javno zdravstvo USK, Bihać (900 kom), Institutu za zdravlje i sigurnost hrane Zenica – Zavod za javno zdravstvo ZDŽ (1.200 kom), Zavodu za javno zdravstvo Tuzlanske županije (1.500 kom), Zavodu za javno zdravstvo BPŽ-Goražde (300 kom), Zavodu za javno zdravstvo SBK Travnik (900 kom), Zavodu za javno zdravstvo HBŽ, Livno (300 kom), Zavodu za javno zdravstvo HNŽ, Mostar (1.500 kom), Zavodu za javno zdravstvo ZZH (600 kom) i Zavodu za javno zdravstvo Županija Sarajevo (1.500 kom).

Istim aktom Federalnoj upravi civilne zaštite je naređeno da izvrši raspodjelu testova za koronavirus, i to: Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (8.000 kom), Općoj bolnici “Abdulah Nakaš” (4.000 kom), Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla (4.000 kom) i Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar (4.000 kom).

– Izmijenjena je naredba FSCZ broj: 12-40-6-148-8/20 od 17.3.2020. godine novom točkom 3 koja glasi:

“Vozač teretnih vozila u međunarodnom transportu i unutrašnjem cestovnom saobraćaju koji je državljanin BIH, dužan je izolaciju u trajanju od 14 dana ili do odlaska na narednu vožnju provesti na adresi prebivališta ili do odlaska na narednu vožnju provesti na adresi koju sam odredi prilikom izdavanja rješenja o izolaciji. Vozač kojem je određena mjera izolacije, prilikom odlaska na narednu vožnju, dužan je posjedovati:

Potvrdu o angažiranju vozača, s navedenim datumom i vremenom početka angažiranja, kojom dokazuje poštovanje mjere izolacije. Potvrdu o angažiranju vozača izdaje ovlaštena osoba prijevoznika.”