Nove mjere o privremenoj zabrani ograničavanja prelaska preko granice RH

Ministar unutarnjih poslova RH Davor Božinović kazao je da je Stožer danas donio novu odluku o privremenoj zabrani ograničavanja prelaska preko granice RH.

– Nova odluka je usklađena s preporukama Vijeća o privremenom ograničenju neobaveznih putovanja, posebno iz država u kojima je raširen novi soj virusa. Popis država će donijeti HZJZ, a prema tim putnicima će se primjenjivati posebne epidemiološke mjere. Morat će na ulazu u RH predočiti negativan PCR nalaz uz obaveznu samoizolaciju od 14 dana. To su Velika Britanija i JAR. Samoizolacija se u tih osoba može skratiti na 7 dana ako se o svom trošku testira PCR testom i ako nalaz bude negativan.

– Zbog povećanog dolaska osoba koji putuju zbog volontiranja ili dovoženja humanitarne pomoći, uvedena su posebna pravila. Oni će moći ući u RH temeljem prethodne suglasnosti Stožera, bez testa.

Putnici koji ulaze u RH iz trećih zemalja zbog neodgodivih osobnih (sahrana, liječenje i sl.) razloga imat će slične uvjete kao oni iz država članica EU, ali u tom slučaju boravak na području RH će se ograničiti na maksimalno 12 sati, najavio je Božinović, prenosi HRT.

Livnovine