Novalić: Od najboljih smo postali najugroženiji, radi se o opasnoj bolesti, preradit ćemo mjere – 171 novozaraženih, 16 preminulih

Došli smo do granice zdravstvenog sustava, kazao je premijer FBiH Fadil Novalić na pres-konferenciji nakon sastanka s predsjedateljima oba doma Parlamenta FBiH, premijerima županija, te čelnicima Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva i federalnih uprava policije, inspekcije i civilne zaštite o aktualnoj situaciji i poduzimanju daljnjih aktivnosti na prevenciji širenja COVID-a-19.

“Mjere prirodne nesreće bile su na snazi 2,5 mjeseca i nakon toga imali 87 aktivnih slučajeva koronavirusa. Nakon toga smo imali konstantaciju da će ljeto oslabiti koronavirus. Do danas imamo 8 puta više zaraženih, umrlih je 201, to govori da ponovno imamo problem. Od najboljih smo postali najugroženiji, bili smo lider u prva dva i pol mjeseca. Dogodilo se smrzavanje ekonomije i nismo sebi mogli dozvoliti da se ide po tom principu, ali nismo ih popustili do te mjere da imamo ovakav rezultat”, rekao je Novalić. 

“Županije se moraju uključiti u ovo pitanje, a jedan dio će Federacija. Mi ćemo preuzeti PR da idemo prema medijima da ponovno skrenemo pažnju da se radi o opasnoj bolesti. Imali smo slučaj rodilje i da nisu više važne godine. Rafinirat ćemo postojeće mjere, pojasnit ćemo ih kako bi pomogli županijama da donose odluke. Uspostavit ćemo jednu bazu podataka. Preradit ćemo svoje mjere”, pojasnio je Novalić.

Zamjenik ministra zdravstva FBiH Goran Čerkez ovom prilikom kazao je kako je sastanak bio konstruktivan.

Dnevni Avaz