Home > BiH > Nova pravila za sve vozače u BiH, evo što bi sve trebali

Nova pravila za sve vozače u BiH, evo što bi sve trebali

Donosimo nekoliko korisnih savjeta o pripremi i pregledu vozila nakon zimske sezone:

poster

00:00

– Zamjena i provjera pneumatika: Prvi korak je zamjena zimskih pneumatika ljetnim. Zimski pneumatici nisu prilagođeni za vožnju po vrelom asfaltu i u uvjetima visokih ljetnih temperatura. Elastičnost zimske gume dodatno će se povećati na temperaturama većim od 7 stupnjeva čime se guma puno brže troši te uzrokuje veću potrošnju goriva. Pored toga pregledajte pneumatike, provjerite pritisak u i, ako je potrebno, povećajte ih na vrijednosti prema preporukama proizvođača. Također, provjerite stanje gazećeg sloja i dubinu šare. Ukoliko su pneumatici istrošeni ili oštećeni, razmislite o zamjeni, prenosi 072info.com.

– Pregled kočnica: Provjerite kočnice kako biste bili sigurni da pravilno rade. Osluškujte bilo kakve neobične zvukove prilikom kočenja i osigurajte da kočione pločice nisu istrošene.

– Provjera tečnosti: Pregledajte razinu tečnosti u vozilu, uključujući ulje motora, tečnost za hlađenje, tečnost za pranje stakala i kočionu tečnost. Dopunite ili zamijenite tečnosti prema potrebi.BIHAMK je podsjetio vozače da od 1. travnja 2024. godine nije obavezno posjedovanje zimske opreme na motornim vozilima u Bosni i Hercegovini, a u skladu sa Pravilnikom o prometu u zimskim uvjetima.

Nakon zime, kada se temperature postepeno povećavaju i vremenski uvjeti poboljšavaju, važno je osigurati da vaše vozilo bude spremno za proljetne i ljetne vožnjePromjena ulja i filtera: Ako to već niste učinili tijekom zime, sada je pravo vrijeme za promjenu ulja i filtera. Čisto ulje pomaže u održavanju performansi motora i produžava životni vijek vašeg vozila.

 

– Provjera svjetala: Provjerite sve svjetlosne izvore na vozilu, uključujući farove, stop svjetla, pokazivače smjera i pozicijska svjetla. Zamijenite svjećice koje su pregorile i osigurajte da su sve svjetlosne funkcije ispravne.

– Pregled vjetrobranskog stakla: Pregledajte vjetrobransko staklo ima li pukotina ili oštećenja. Ako primijetite bilo kakve pukotine ili oštećenja, potražite stručnu pomoć ili zamijenite staklo kako biste izbjegli daljnje probleme.

– Čišćenje vozila: Nakon zime, vozilo obično treba dobro očistiti kako bi se uklonila sol, prljavština i drugi ostaci. Operite vozilo temeljno, uključujući i donji dio, kako biste spriječili koroziju.

– Pregled klima uređaja: Provjerite radi li klima uređaj ispravno, posebno ako planirate vožnju tijekom toplijih mjeseci. Da ne bi došlo do razvoja bakterija i gljivica, nakon zime treba promijeniti filter klime.

Pravilna priprema i pregled vozila nakon zime mogu vam pomoći da održite sigurnost i performanse vašeg vozila tijekom proljeća i ljeta. Redovito održavanje vozila ključno je za sigurnu i udobnu vožnju, pa budite sigurni da provodite ove korake redovno, napominju iz BIHAMK-a.

Vecernji list