Home > Livno > Noć muzeja u Livnu: Predavanje, radionica i izložba Josipa Mijića o digitalnom dobu

Noć muzeja u Livnu: Predavanje, radionica i izložba Josipa Mijića o digitalnom dobu

Povodom Međunarodnog dana muzeja i Europske noći muzeja, Franjevački muzej i galerija Gorica-Livno sinoć je organizirao tradicionalnu manifestaciju Noć muzeja. Muzej je za posjetitelje bio otvoren od 18 do 24 sata, a program ovogodišnje Noći muzeja bio je posvećen digitalnoj umjetnosti i modeliranju u virtualnom svijetu.

Spoj naizgled nespojivog, višemilenijsku povijest livanjskog kraja i digitalnu umjetnost spojila je ovogodišnja Noć muzeja u Livnu. Uz šetnju kroz stalne muzejske postave posjetitelji su uživali u predavanju, radionici i izložbi Josipa Mijića o digitalnom dobu.

„O primjeni digitalnih tehnologija u umjetnosti, kako umjetnici iskorištavaju moderne tehnologije da bi proizveli umjetničko djelo, da bi ga prezentirali i plasirali na tržište, u konačnici zaštitili“, objašnjav Dražena Džeko, ravnateljica FMG Gorica-Livno.

Prva je to autorova izložba digitalnih radova, a sastoji se od dva dijela. U prvom se uz pomoć aplikacije za proširenu stvarnost ulazi u virtualni svijet.

„A drugi dio je uz pomoć VR naočala direktno ulazite u digitalni svijet koji nije povezan s ovim fizičkim svijetom. U virtualnoj stvarnosti, osim što su oni u digitalnom svijetu, imate novu galeriju sa novim izgledom, sa podnim osvjetljenjem tako da je doživljaj tih radova potpuno drukčiji u tom svijetu“, ističe Josip Milić, docent na ALU Široki Brijeg Sveučilišta u Mostaru.

Uz izložbu je upriličeno i predavanje Umjetnost na kvadrat – Digitalna revolucija u umjetnosti“, a potom i radionica za srednjoškolce „Modeliranje u virtualnom svijetu“ uz pomoć virtualnih naočala.

„Iskreno, mnogo mi se sviđa kako je to sve napravljeno i ova umjetna inteligencija stvarno napreduje, sviđa mi se“, kazala je Marija Orlović, učenica SSŠ Livno.

Mario Maglica, nastavnik informatike u SSŠ Livno, navodi kako se sve djelatnosti moderniziraju, tehnološki napreduju: „Tako isto i umjetnost i obrazovanje, pa se to isprepleće, ta tehnička revolucija je važna i u ovom kontekstu i definitivno podržavam ovo i mislim da će imati odjeka ovakva stvar“.

Ne treba ni govoriti kako su svi posjetitelji, pa i novinari, htjeli isprobati virtualne naočale i ući u jedan meta svijet.

federalna.ba