Njemački vojnici će ispitivati stanovnike BiH, svi dolaze do izbora

Kako javljaju njemački mediji, u utorak idućeg tjedna bi u Bosnu i Hercegovinu trebala stići prva grupa njemačkih vojnika od njih ukupno 50 koji će se pridružiti misiji Europske unije EUFOR Althea.

Prema pisanju njemačkog lista Der Spiegel, glasnogovornica Operativnog zapovjedništva Bundeswehra u Potsdamu je izjavila da će za početak nizak dvocifren broj njemačkih vojnika stići u Sarajevo. Povećanje broja vojnika bi se trebalo odvijati postupno kako bi “nekoliko tjedana” prije izbora 2. listopada svi bili na terenu.

Vojnici koji stižu u Sarajevo će podržati koordinaciju obuke Oružanih snaga BiH.

Dva tima za vezu i promatranje će biti prisutna u entitetu Republika Srpska i razmjenjivati ​​informacije sa tamošnjim stanovništvom.

Ovaj list navodi da “nacionalistički vrh” Republike Srpske “radi na otcjepljenju” entiteta od BiH, te da je njemački Bundestag u srpnju donio odluku da se vojska ponovo pridruži misiji EUFOR Althea, u kojoj je sudjelovala ranije, od 2004. do 2012. godine.

Ministarstvo vanjskih poslova i obrane kao razloge za povratak u Bosnu i Hercegovinu navode napetu unutarnju političku situaciju i uticaj Rusije, navodi Der Spiegel.

Navodi se da se njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock posebno zalagala za ponovno sudjelovanje Njemačke u misiji u BiH, dok je ministrica obrane Christine Lambrecht u početku je bila skeptična po ovom pitanju.