Njemački investitor, koji je obišao pola Europe za ulaganje od 100 mil. eura, našao lokaciju u BiH

Njemački investitor koji je tražio lokaciju za svoju investiciju skrasio se u Gradišci, izjavio je premijer Republike Srpske Radovan Višković kako ga citira Bloomberg Adria.

– Postoji njemački gospodarstvenik koji je obišao pola Europe, Bugarsku, Rumunjsku, Srbiju, Hrvatsku, BiH, pregovori traju više od godinu. Konačno je došao i rekao da su odlučili otvoriti proizvodnju u Republici Srpskoj, u Gradišci. Molba je da promijenimo Zakon o poticajima i mi smo to uradili, kako bi i oni imali pravo na poticaj. To je investicija više od 100 milijuna eura, istakao je Višković.

Višković smatra da uskraćivanje agremana njemačkom veleposlaniku od srpskog član Predsjedništva Milorada Dodika ne može ugroziti njemačku investiciju u tom entitetu.

– Taj investitor je privatnik, on odlučuje o svom novcu i profitu, njega ne zanima priča na nivou vlada ili političara, čovjek gleda gdje može dobiti najbolji način da uloženi novac što prije vrati i da što više profitira. Ne želim da ga imenujem da on bude prozvan, kazao je Višković, izvijestio je Bloomberg Adria.

Kako je Indikator.ba izvijestio Predstvaništvo njemačke privrede u BiH prije izvjesnog vremena je objavilo da njemačka automobilska tvrtka traži lokaciju za svoju tvornicu u BiH u kojoj bi zaposlila 2.500 radnika. Tražena je pogodna lokacija za najam ili kupovinu zemljišta sa ili bez izgrađene infrastrukture površine 20 tisuća kvadratnih metara.

Da je ovaj investitor tražio lokaciju i drugdje, konkretno u Bugarskoj koju navodi Višković, zabilježio je portal Indikator.ba  kada su predstavnici njemačkog investitora bili na sastanku sa ministrom ekonomije i industrije Nikolom Stojanovom.

Ministar je njemačkom investitoru obećao punu potporu i pomoć bugarskih institucija tokom cijelog investicijskog procesa.