Home > BiH > Njemačka olakšava stjecanje državljanstva, evo što se mijenja

Njemačka olakšava stjecanje državljanstva, evo što se mijenja

Njemački parlament prihvatio je u petak, glasovima zastupnika stranaka vladajuće koalicije, novi zakon o državljanstvu koji olakšava stjecanje njemačke putovnice i dozvoljava dvostruko državljanstvo.

Za modificirani zakon o državljanstvu je glasalo 382, a protiv 234 zastupnika, među kojima i zastupnički klub oporbene demokršćanske Unije CDU/CSU i Alternative za Njemačku.

Njemačka ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser (Socijaldemokratska stranka Njemačke SPD) je rekla kako promjene zakona vode ka “modernom zakonu koji više odgovara novim stvarnostima”.To je priznanje za one koji dolaze u ovu zemlju i pridonose tomu da ovo društvo funkcionira, rekla je Faeser aludirajući na velike potrebe Njemačke za stručnom radnom snagom iz inozemstva.

Prema novom zakonu stranci koji žive u Njemačkoj mogu državljanstvo zatražiti već nakon pet umjesto dosadašnjih osam godina legalnog boravka. U slučajevima u kojima podnositelj pokazuje posebne napretke u procesu integracije, poput brzog učenja njemačkog, napredaka na poslu, zahtjev je moguće podnijeti i već nakon tri godine.Ubuduće je dozvoljeno i dvostruko državljanstvo, koje je do sada bilo dozvoljeno samo u iznimnim slučajevima kao i državljanima Europske unije.

Podnositelji zahtjeva za državljanstvom će morati potpisati i vjernost njemačkom ustavnom poretku. U slučaju nepoštivanja njemačkog ustava, posebice dijela koji se odnosi na rasizam, antisemitizam i diskriminaciju na temelju spola, u roku od deset godina je moguće i ponovno oduzimanje državljanstva.

U nacrt zakona njemačka vlada je, nakon eskalacije na Bliskom istoku i glorificiranja Hamasa kod dijelova njemačkog stanovništva, ubacila i izjavu o predanosti dijelu koji se odnosi na antisemitizam i “posebnu povijesnu odgovornost Njemačke za nacionalsocijalistički režim” i “zaštitu židovskog života”.

Potencijalni kandidati za stjecanje njemačke putovnice morat će također biti u stanju financijski uzdržavati sebe i svoju obitelj. Iznimke postoje za generaciju tzv. prvih gastarbajtera, koji zbog činjenice da su radili slabije plaćene poslove danas primaju i manje mirovine pa ovise o državnoj pomoći.

Djeca stranaca u Njemačkoj će automatski stjecati njemačko državljanstvo pod uvjetom da barem jedan roditelj najmanje pet godina živi u Njemačkoj.Unutarnjopolitički glasnogovornik Kršćansko-demokratske unije (CDU) Alexander Throm rekao je kako je ovaj zakon o državljanstvu “potez s najdalekosežnijim posljedicama ovog izbornog razdoblja”.

Uvjeti za stjecanje njemačkog državljanstva su jednostavno preblagi. Pravo na državljanstvo nakon tri godine je jednostavno puno prekratko, rekao je Throm. Unija CDU/CSU je vladajuću socijaldemokratsko-zeleno-liberalnu koaliciju optužila za “rasprodaju” njemačkog državljanstva.

Dok ostale zemlje poput Francuske podižu ljestvicu kad je u pitanju stjecanje državljanstva, mi ju spuštamo, rekao je Throm.

CDU je također kritizirao i činjenicu da neke vjerske prakse poput odbijanja rukovanja sa ženama ne vode odbijanju zahtjeva za državljanstvom.

Turska zajednica u Njemačkoj istodobno kaže kako se novim zakonom “ciljano pod povećalo stavljaju određene grupe građana” ukazujući na to kako pravilo o jednakosti muškaraca i žena jamčeno ustavom nije trebalo posebno uvrštavati u zakon, izvijestila je Hina.

Jabuka.tv