Njemačka najavljuje obavezno cijepljenje

Sve više jača potpora ideji o uvođenju obveznog cijepljenja u Njemačkoj, u trenutku dok socijaldemokrat Olaf Scholz, koji bi uskoro trebao postati novi kancelar, najavljuje obvezno cijepljenje za neke skupine radnika.

“Cjepivo je put izlaska iz ove pandemije”, rekao je Scholz u srijedu novinarima prilikom predstavljanja programa nove tročlane vladajuće koalicije.

“U objektima u kojima se pruža skrb posebno osjetljivim skupinama trebamo uvesti obvezno cijepljenje”, kazao je budući njemački kancelar obećavši da će biti ispitani praktični aspekti.

U prošlotjednom susretu s kancelarkom u odlasku Angelom Merkel čelnici njemačkih pokrajina založili su se za to da savezna vlada hitno uvede obvezno cijepljenje za zdravstvene radnike i one koji rade u socijalnoj skrbi.

Grčka je danas objavila da uvodi obavezno cijepljenje protiv koronavirusa za osobe iznad 60 godina, što je drastičan korak u borbi te zemlje sa sve većim brojem zaraženih.

Vlasti su objavile da će naplaćivati kaznu od 100 eura svakom pojedincu od 60 i više godina koji se ne cijepi, i tako svaki mjesec. Mjera će se početi primjenjivati 16. siječnja. Oko 63 posto od otprilike 11 milijuna stanovnika potpuno je cijepljeno, a zakazivanje termina cijepljenja ubrzalo se proteklih tjedana.

Agencije

Foto: Pixsell