Ništa od ukidanja akciza na gorivo

Delegati Doma naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine usvojili su danas Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o akcizama u drugom čitanju. No, zakon je usvojen u različitom tekstu u odnosu na onaj koji je Zastupnički dom usvojio ranije.

Delegati Doma naroda PSBiH usvojili su amandman Dušanke Majkić kojim se ukidanje akciza ograničava na 30 dana. Za je glasovalo osam delegata, protiv sedam, uz entitetsku i opću većinu, prenosi N1.

Podsjetimo, Komisija za financije i proračun PSBiH nije podržala ovaj amandman. Zastupnik  Saša Magazinović, predstavljajući prijedlog zakona, pozvao je delegate da usvoje zakon bez amandmana, do čega nije došlo.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Za izmjene Zakona o akcizama glasovalo je svih 15 delegata.

Formirana je i komisija koja će raditi na usuglašavanju ovog zakona, a iz Doma naroda predloženi su Amir Fazlić, Lidija Bradara i Dušanka Majkić.

Da bi zakon bio usvojen, odnosno da bi akcize bile ukinute – što su tražile i vlade oba bh. entiteta, potrebno je da bude usvojen u identičnom tekstu. Ukoliko do toga ne dođe, zakon će se smatrati odbijenim.

Delegati Doma naroda usvojili su i Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH jednoglasno.