Home > BiH > Nijemci kreću s olakšicama za zapošljavanje i preseljenje: Odlasci iz BiH sada će biti još lakši

Nijemci kreću s olakšicama za zapošljavanje i preseljenje: Odlasci iz BiH sada će biti još lakši

Reforme Zakona o kvalificiranoj imigraciji će u Njemačkoj biti uvedene u tri faze. Prva se uvodi već ovog studenoga, dok preostale dvije na snagu stupaju u ožujku, a potom i u lipnju 2024. godineVeliki broj građana Bosne i Hercegovine priželjkuje da ode u Njemačku, u potrazi za bolje plaćenim poslom. Njima bi uskoro moglo biti lakše da se zaposle i presele, i to zahvaljujući prvoj fazi reforme njemačkog Zakona o kvalifikacijskoj imigraciji, koja se uvodi od studenoga. Cilj ovih izmjena je da privuku kvalificirane radnike iz inozemstva, kako bi se u Njemačkoj riješio veliki problem nedostatka radne snage.

Reforme Zakona o kvalificiranoj imigraciji će u Njemačkoj biti uvedene u tri faze. Prva se uvodi već ovog studenoga, dok preostale dvije na snagu stupaju u ožujku, a potom i u lipnju 2024. godine. Procjene su da bi jednostavnija pravila mogla povećati broj radnika izvan EU u Njemačkoj za 60.000 godišnje.

Očekuje se da će prve faze ove reforme omogućiti radnicima iz trećih zemalja, dakle onih koje nisu članice EU, jednostavniji dolazak, odnosno preseljenje u Njemačku, javlja N1.

00:00

Na koga se odnose ove izmjene?

Zakon o kvalificiranoj imigraciji, točnije njegove reforme, prvenstveno se odnose na radnike sa stručnom obukom, ne nužno akademskom.

Međutim, svakako će i radnici s visokim obrazovanjem u Njemačku moći otići po novim, blažim pravilima.

 

Kako će funkcionirati odlazak u Njemačku?

Njemačka uvodi “kartu prilika” iliti “chancenkarte”. Ta karta će funkcionirati po sustavu bodovanja, a na taj način će se omogućiti lakše zapošljavanje radnicima koji imaju određene posebne vještine.

U obzir će se uzimati kvalifikacije, radno iskustvo, znanje njemačkog jezika, veze s Njemačkom poput članova obitelji koji u njoj žive, kao i godine. Svake godine postojat će određene kvote, koje će ovisiti od industrija u kojima su potrebni radnici.