Nezaposleni ciljaju javnu upravu, ne žele kod privatnika

Za razliku od privatnih tvrtki na čije se oglase za zapošljavanje počesto mjesecima nitko ne javi, javni sektor ne muče te brige, o čemu svjedoči podatak da u posljednjih pet godina nije bilo natječaja bez prijavljenih kandidata. U Agenciji za državnu upravu, koja po zahtjevima republičkih organa objavljuje javne natječaje za prazna radna mjesta državnih službenika, kažu da manji broj prijava pristiže kada stave oglase za rukovodeće pozicije, kao što su pomoćnici ministra i tajnici ministarstva, direktori republičkih uprava i upravnih organizacija, pomoćnici direktora i slično.

– Na takve natječaje u prosjeku stiže od tri do pet prijava, a prema našim podacima, u proteklih pet godina nije bilo situacija da na javni natječaj ne pristigne ni jedna prijava. Događalo se da nitko od prijavljenih kandidata ne ispunjava propisane uvjete i u takvim slučajevima donosili smo zaključak o neuspjelom natječaju – naveli su iz Agencije. Dodaju da veći broj prijava evidentiraju kod natječaja kojima se oglašava popuna upražnjenih radnih mjesta državnih službenika nižih kategorija i zvanja, kao što su stručni savjetnici i viši stručni suradnici. S druge strane, u prnjavorskom građevinskom poduzeću “Gradip” kažu da mjesecima imaju otvoren natječaj na stranici tvrtke na koji se nitko ne javlja.

– Stalno imamo upražnjene pozicije za zidare, tesare, armirače jer radnika jednostavno nema. I nije to samo naš problem, nego svih građevinskih tvrtki. Već sada je problem naći i podizvođača koji ima radnike, tako da smo posezali i za angažiranjem podizvođača iz Turske – govori izvršni direktor “Gradipa” Milan Bijelić.

Isti problem muči i metalsku industriju. Direktor Udruge poslodavaca Saša Aćić kaže da u gotovo svim gospodarskim sektorima postoji nedostatak radne snage, osobito u oblasti građevine, poljoprivrede i ugostiteljstva, piše Glas Srpske. Direktor i vlasnik poduzeća “Metalac MBM” iz Dervente Slobodan Golub kaže da su zbog nedostatka radne snage u proizvodnju ubacili tri robota koji rade na poslovima zavarivanja.

vecernji.ba