Nezapamćene gužve u Makarskoj: Evo kakve su cijene hrane, pića, zabave…

“Ovo je kao mravinjak, nezapamćeno”, komentar je bh. građanke koja u Makarskoj odmara nekoliko dana.

Cijene su porasle, ali zainteresiranost turista, čini se, uopće nije opala. Makarska, jedno od omiljenih ljetovališta bh. građana u Dalmaciji, uvijek je zanimljiva i privlačna za odmor. Donosimo kakve su aktualne cijene.

Slike s obala Makarske rivijere tijekom posljednjeg vikenda, nisu odavale dojam da živimo u razdoblju rekordne inflacije, porasta zaraženih koronavirusom i izražene opasnosti od toplinskih udara.

U gužvi u jednom od njihovih omiljenih ljetovališta, proteklog vikenda nije nedostajalo ni bh. državljana, javlja N1.

“Ovo je mravinjak, nezapamćeno”, komentar je bh. građanke koja u Makarskoj odmara nekoliko dana.

Za ugodno izležavanje na plaži ili “mravinjaku”, kako je situaciju opisala turistkinja iz Tuzle, jedna osoba dnevno će izdvojiti 50 kuna (13 KM), koliko otprilike na svim mjestima duž obale ovog gradića koštaju ležaljke.

Ista cijena je i na plaži, čija stroga pravila podsjećaju na ona koja su nedavno izazvala pravu raspravu u javnosti.

Cijene pojedinih pića bi vas mogle iznenaditi

Osvježenje od visokih temperatura u barovima i restoranima uz obalu će turiste, sasvim očekivano, doći nešto više od onih u centru grada.

Tako će za kavu s pogledom na more biti potrebno izdvojiti u prosjeku od 12 do 14 kuna (oko 3 KM) što nije velika razlika u odnosu na prethodne godine. Ipak, cijene drugih pića itekako mogu iznenaditi, pa će vam tako u jednom od popularnih barova na plaži za Coca Colu trebati 36 kuna (što je oko 10 KM), za limunadu 29 kuna (oko 8 KM), a za Red Bull slično toliko, 28 kuna.

Ne tako davno cijene sladoleda u ovom primorskom gradiću nisu se mnogo razlikovale u odnosu na cijene ove poslastice na ulicama naših gradova. Sada to više nije tako, pa ćete za osvježenje ove vrste izdvajati 12 kuna (što je slučaj na gotovo svim prodajnim mjestima) – a što trenutno iznosi više od 3 KM.

Određeni porast cijena primjetan je i u ostatku ponude sa jelovnika uz obalu. U dnevnoj ponudi nekolicine barova, pizza i spaghetti bolognese iznose 50 kuna (što je oko 13 KM), a pileća salata i pileći sendvič 52 kune (14 KM).

Zabava i prijevoz

Punog stomaka lakše je nastaviti sa zabavom, a iz Makarske se lako zaputiti i na zanimljivu Biokovo Skywalk turu, za koju reklame vidite na sve strane. Nude se različite vrste prevoza, a za ulaznicu u park trebat će vam 60 kuna (16 KM).

Ukoliko se pak odlučite ostati uz vodu i eventualno odmoriti na uvijek popularnim pedalinama – za sat vremena korištenja bit će vam potrebno 100 kuna (27 KM), a za pola sata 70 kuna (19 KM).

A kada se radi o cijenama prijevoza iz BiH do Makarske, prema računici vozača iz BiH, ako vozite automobil koji u prosjeku troši sedam litara na 100 kilometara, onda ćete po sadašnjim cijenama benzinskih crpki od, primjerice Banja Luke do primorja, potrošiti 62 eura u oba smjera.

KM), a za pola sata 70 kuna (19 KM). A kada se radi o cijenama prijevoza iz BiH do Makarske, prema računici vozača iz BiH, ako vozite automobil koji u prosjeku troši sedam litara na 100 kilometara, onda ćete po sadašnjim cijenama benzinskih crpki od, primjerice Banja Luke do primorja, potrošiti 62 eura u oba smjera. Privrženost bh. turista ovom dijelu obale  Da bh. građani ne odustaju od odmora u ovom dijelu Hrvatske pokazuje i statistika. Tako su bh. građani u Makarskoj od početka ove godine do 15. srpnja ostvarili 71,856 noćenja, što je više u odnosu na godinu pred izbijanje pandemije koronavirusa. Turisti iz Bosne i Hercegovine, nakon onih iz Poljske i Njemačke, najzastupljeniji su u ovom dijelu primorja.

vecernji.ba