Neum čeka turiste, cijene kao i prošle godine

Prvi dan ljeta Neum je dočekao s jako malim brojem gostiju, posebno kada se uzme u obzir kako se do sada, u ovo doba godine već nam plažama “vodila borba” za postavljanje ručnika. 

Pandemija je očito učinila svoje i, kako kažu ugostitelji u Neumu, nisu iznenađeni malim brojem gostiju.

– Spašava se ono što se može, sezona će sigurno biti slaba – kaže za Dnevni avaz konobar u jednom ugostiteljskom objektu. Također je upozorio i kako je “voda s česme nešto mutna”.

S druge strane, opreza zbog koronavirusa nema nigdje. Masku ste slobodno mogli zaboraviti kod kuće, jer gotovo ih nema na ulicama, a tek u rijetkim slučajevima ih koriste trgovci. 

Lipanj je, ljeto je, nema gostiju, nema gužvi, ali nema ni popusta. Ako ste zaštitnu masku mogli zaboraviti, novac ne smijete nikako. Cijene su kao i prošle godine. S obzirom na mutnu vodu s česme, u ugostiteljskim objektima ćete bocu vode od 2,5 decilitara platiti isto toliko maraka.  

Najjeftinija kava je dvije KM, a gazirani sokovi ne ispod 3. Naravno, svime se možete opskrbiti u znatno jeftinijim trgovinama. Tamo, to je sigurno, nećete moći ručati, recimo, morske plodove. Za porciju lignji s prilogom u nekom od neumskih ugostiteljskih objekata platit ćete između 13 i 15 KM. Ako ste, ipak, više ljubitelj tradicionalnijeg roštilja, za porciju ćevapa platit ćete 8-9 KM. Uglavnom, počela je sezona, a Neum čeka bolje dane. Nadati se da će oni brzo stići. Stranaca nema, a stvar mogu popraviti samo bh. građani.

Hotelski smještaj još čeka bolje vrijeme i u Neumu, a privatni iznajmljivači pripremaju sobe i apartmane. Oni koji su spremni, imaju i spremne cijene. Solidan trokrevetni apartman iznosi 70-100 KM. Na gornjoj granici su oni koji imaju svoje kupatilo, TV, balkon i internet. Sve ovo je na 100-200 metara od plaže. Mogu se pronaći i jeftinije sobe, posebno iznad magistralnog puta.

Večernji.ba