Home > BiH > Nestašica Klavocina u Hrvatskoj, evo kakvo je stanje u BiH

Nestašica Klavocina u Hrvatskoj, evo kakvo je stanje u BiH

Također, kako su istaknuli, u slučaju nestašice, postoji dovoljan broj zamjenskih lijekova tako da mjesta za paniku nema. ‘

Uvidom u službenu evidenciju konstatirali smo da proizvođač Pliva nije prijavio nestašicu lijeka Klavocin. Klavocin predstavlja kombinaciju amoksicilina i klavulanske kiseline i na tržištu BiH trenutno ima 32 lijeka s ovim aktivnim supstancama (a u različitim farmaceutskim oblicima, jačinama i pakiranjima) koji imaju važeću dozvolu za stavljanje u promet. Obzirom na broj dozvola za stavljanje lijeka u promet s ovim aktivnim supstancama velika je vjerojatnost da postoji zamjena, rekli su iz Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH.

Iako Klavocin trenutno nije dostupan na tržištu u Hrvatskoj, iz HALMED-a kažu da nema razloga za zabrinutost, jer su u prometu drugi lijekovi s istom djelatnom tvari, iste jačine i oblika koji imaju važeće odobrenje. Time je osigurana zamjenska terapija.Naša ustanova trenutno ima zalihu Klavocin tableta za otprilike mjesec dana, dostupni su lijekovi istog sastava od drugih proizvođača na tržištu trenutno, tako da se nadamo da će te količine biti dostatne za nadolazeću zimsku sezonu, objasnili su za Bljesak.

Antibiotik Klavocin će na Hrvatskom tržištu biti nedostupan do 10. siječnja 2024. godine

Hrvatska farmaceutska kompanija Pliva HALMED-u je prijavila nestašicu antibiotika koji se često propisuje za bakterijske upale kod djece i odraslih.

Uzroci privremene nestašice na tržištu u Hrvatskoj povezani su s proizvodnjom, dok za domaće tršište, kako su za Bljesak.info potvrdili u Agenciji za lijekove i medicinska sredstva BiH, proizvođač Pliva nije prijavio nestašicu lijeka Klavocin.

Jabuka.tv