Nemamo što očekivati od revidiranja odluke za otvaranje granica: U BiH 5,5 puta više zaraženih od prosjeka koji prate iz EU

Sljedeći tjedam ponovno će se razmatrati odluka o ograničavanju putovanja trećim zemljama, među kojima je i Bosna i Hercegovina, unutar država članica EU-a. U tom procesu u razmatranje se uzimaju mnoge stavke, a prioritetne su epidemiološka situacija i mjere zaštite, uključujući tjelesnu distancu, kao i ekonomska i socijalna razmatranja.

Zeleno svjetlo

Točno su naznačeni kriteriji koji se moraju ispunjavati, a prvi je da broj novih slučajeva zaraze koronavirusom u posljednjih 14 dana na 100.000 stanovnika mora biti blizu ili ispod prosjeka EU. – Europska unija nije odredila nikakav konačni broj, već se radi o prosječnom broju slučajeva u EU. Od 30. srpnja taj broj je 20. Ali i kod njih to varira. Dakle, to je prosječan broj zaraženih za 14 dana na prostoru cijele EU.

Ta brojka je mjerodavna i nju zemlje trećeg svijeta moraju dostići da bi dobile zeleno svjetlo za putovanje u zemlje EU – pojašnjava Amer Osmić, profesor na Fakultetu političkih znanosti u Sarajevu. Prema izračunu, u BiH je u dvotjednom razdoblju, od 23. srpnja do 5. kolovoza, na 100.000 stanovnika (ako se uzme u obzir službeni broj bh. građana prema popisu stanovništva iz 2013., koji iznosi 3.531.159) prosječan dnevni broj zaraženih 111. To je daleko više od kriterija EU. Službeni podatci.

“Realan broj stanovnika, koji je sada manji od službenogpodatka, utjecao bi tako što bi broj zaraženih na 100.000 bio veći. Prema istraživanju u odnosu na 2013., ove godine imamo značajno manji broj stanovnika. Prema procjenama Agencije za statistiku, govorimo o 3,4 milijuna iako procjene nevladinog sektora, istraživača, znanstvene ili akademske zajednice govore kako je taj broj bliži tri milijuna nego 3,5 milijuna. Kreće se od 3 do 3,2 milijuna. Ali, nemamo službene podatke ni popis stanovništva nakon 2013. godine. Samim tim što je manje stanovnika, a više zaraženih, ta brojka ne bi bila 111, već 122. U svakom slučaju, imamo skoro 5,5 puta više zaraženih na 100.000 stanovnika nego što je prosjek EU”, zaključuje Osmić.

Mogu praviti izuzetke To jasno govori kako bi epidemiološka situacija BiH u odnosu na kriterije EU bila još nepovoljnija. Na osnovu ovih podataka, zaključak je kako je naša zemlja daleko od kriterija koje mora ispuniti kako bi nam bila otvorena vrata EU za putovanja. – Oni izračunaju cijelu populaciju EU-a, sve zaražene, i na osnovu toga dobiju prosječan broj na 100.000 stanovnika. EU gledaju kao jednu državu. Ali, svaka zemlja unutar EU može napraviti izuzetak i potpuno zabraniti ulaz građanima neke države ili im dozvoliti, mimo preporuka Vijeća EU. Primjer je Turska, koja ne ispunjava taj kriterij EU, ali je Njemačka dala zeleno svjetlo za četiri regije unutar Turske – naveo je Osmić.

vecernji.ba