Home > BiH > Nema više zarade na malinama, ostavljaju ih pticama da ih pojedu

Nema više zarade na malinama, ostavljaju ih pticama da ih pojedu

Malinari u RS-u potpuno su obeshrabreni zbog problema koji se ponavljaju iz sezone u sezonu, prije svega sa neizvjesnošću o otkupu cijene voća, zbog čega su pojedini proizvođači odustali od berbe kasnih sorti, prepustivši rod pticama.

Proizvođači jagodičastog voća pri kraju su još jednog ciklusa u kojem će po svemu sudeći zbrajati gubitke.

Maline su odavno predali vlasnicima hladnjača, a da pojma nemaju koliko će i kada dobiti novac za svoj trud zbog čega su ovo voće prestali nazivati crvenim zlatom.

Predsjednik Upravnog odbora Udruženja “Vilamet”, koje okuplja proizvođače jagodičastog voća u regiji Birač, Ivan Stojanović kaže za “Glas Srpske” da je ova godina katastrofalna.

Još ima proizvođača koji nisu naplatili ni prošlogodišnji rod, mnogi su zbog toga i na sudu. Službene otkupne cijene za ovu sezonu nema, vlasnici hladnjača plaćaju akontativno koliko tko može. Očekuje se da nam isplate po tri marke po kilogramu, a samo smo berače plaćali 1,5 KM, a gdje su ostali troškovi. Zbog nerentabilnosti i loše cijene odustaje se od berbe jesenjih sorti. Prvi sam ja odustao jer mi se ne isplati brati i plaćati radnike. Ponudio sam susjedima i rodbini da naberu sebi za sok i slatko, ostalo će ptice pojesti, priča Stojanović.

On se pita zanima li ikog na koji način će proizvođači nastaviti da rade.

Iscrpljene su sve mogućnosti da ova proizvodnja napreduje, a imamo odlične resurse. Sustav za navodnjavanje u koji je uloženo osam milijuna maraka, rasadnik, rashladni kapaciteti i sad se to sve briše gumicom. Teško je odustati, ali teško je i nastaviti raditi jer tonemo u minus, navodi Stojanović.

Dodaje da se proizvođači na razne načine snalaze da isplate nagomilane obaveze.

Sve moramo isplatiti odmah. Prvo poljoprivredne apoteke za repromaterijal, potom radnike, kao i obaveze državi, a nama vlasnici hladnjača plate koliko hoće i kad hoće. Samo mi čekamo pa smo prinuđeni dizati kredite i pozajmice od mikrokreditnih banaka, a netko dobije i akontaciju od vlasnika hladnjača, dodao je Stojanović.

Da je situacija teška i neizvjesna priča i vlasnik hladnjače “Agro dr” iz Bratunca Petko Rankić, koji kaže da još nema tržište za otkupljenih oko 1.000 tona malina i kupina.

Roba stoji u hladnjači, nisam prodao ništa jer čekam cijenu. Ono što nude kupci iz Europe trenutno je premalo, nikada nije bilo gore. Previše je malina iz drugih zemalja. Ukrajina nam je lani poremetila tržište, a evo i ove godine. Čujem da izvoze po 0,60 eura po kilogramu. U Srbiji je ostalo oko 30 posto prošlogodišnjih malina neprodanih. Ja sam išao i u minus samo da se riješim količina, oko tri milijuna sam lani bio u gubitku, priča Rankić.

Ističe da otkupna cijena malina koje nastoji izvesti na  strano tržište ne bi smjela biti ispod pet eura po kilogramu.

To je iznos kojim bi pokrili troškove i koliko-toliko amortizirali gubitak od lani, ali teško da ćemo dobiti toliko. Pregovaramo sa starim kupcima iz zapadne Europe, Skandinavije ali teško ide. Kupaca nema ni za kupinu, Njemačka nudi 1,3 eura po kilogramu, što je nikakva cijena, dodaje Rankić i navodi da je tek malom dijelu proizvođača isplatio akontaciju od dvije marke po kilogramu, dok ostali čekaju da proda robu.

Ivan Stojanović kaže da je kvaliteta ovogodišnjeg roda maline odlična.

Nažalost, isto to ne možemo reći za prinose, koji su podbacili između 20 i 30 posto u odnosu na lani, a razlozi su brojni. Prvi i osnovni jeste to što mnogi proizvođači nisu bili u mogućnosti primijeniti sve agro-mjere zbog čega je izostao puni rod, rekao je Stojanović, prenosi Biznisinfo.com.

(www.jabuka.tv)