Home > BiH > Neformalna grupa građana „Zaštitimo izvore Mandeka“ je obilježila Dan planete Zemlje

Neformalna grupa građana „Zaštitimo izvore Mandeka“ je obilježila Dan planete Zemlje

Neformalna grupa građana „Zaštitimo izvore Mandeka“ je obilježila Dan planete Zemlje simboličnom podjelom pitke vode građanima Livna.

Cilj akcije je bio podsjetiti građane na borbu neformalne grupe protiv nezakonite planirane eksploatacije podzemnih voda u industrijske svrhe u blizini izvora pitke vode i pozvati Vladu Hercegbosanske županije i Ministarstvo gospodarstva, da zbog uočenih nepravilnosti preispitaju i raskinu Ugovor o koncesiji za istraživanje i eksploataciju „vode“.

Iz neformalne grupe građana navode kako su željeli podsjetiti javnost širom BiH da građani Livna već duže vremena strahuju da će zbog spornih istraživanja i bušenja, Livno ostati bez pitke vode, te da Dan planete Zemlje, koji se obilježava 22. travnja svake godine, podsjeća na ključnu ulogu koju voda ima u održavanju života. Obilježavanje Dana planete Zemlje smatraju važnom prilikom za podizanje svijesti o važnosti vode i poduzimanje akcija za očuvanje i zaštitu ovog vitalnog resursa, te pozivanja na odgovornost nadležnih organa i na poduzimanje konkretnih koraka u zaštiti vode.

Vlada Hercegbosanske županije i Ministarstvo gospodarstva sklopili su Ugovor o koncesiji za istraživanje i eksploataciju „vode“ čijom bi se realizacijom nanijela šteta po životnu sredinu, uključujući uništavanje staništa, zagađenje vode i štetu za divlje životinje. Dodatno, radi se o ugovoru koji bi imao negativan uticaj na cijelu jednu zajednicu koja se oslanja na izvor pitke vode čije iscrpljivanje može imati negativan uticaj na zdravlje i život ljudi. Na sve to, ugovoru nedostaje i ključni element transparentnosti, te ga bilježe brojni pravni propusti. Svaki ugovor o koncesiji koji pokazuje štetne karakteristike kao što pokazuje naš treba raskinuti kako bi se spriječila daljnja šteta našim dragocjenim vodnim resursima i planeti.  – izjavila je Marijana Brešić, predstavnica NGG „Zaštitimo izvore Mandeka“.

Podsjećamo, Vlada Hercegbosanske županije je u svibnju 2021. oformila Radno tijelo koje je imalo zadatak da sastavi Izvješće po kompletnom predmetu vezanom za navedenu koncesiju od 2006. do svibnja 2021. godine. U svom izvješću Radno tijelo je navelo brojne nezakonitosti i utvrdilo da „postupci po konkretnom koncesijskom predmetu nisu provedeni sukladno propisima“. Brojne nepravilnosti koje su nadležni organi zanemarivali uključuju: nepoštivanje Zakona o geološkim istraživanjima, zanemarivanje moguće ugroženosti opskrbljivanja stanovništva pitkom vodom te proizvoljan i apsurdan prijenos koncesija na novog koncesionara. Kulminacija se dogodila krajem kolovoza 2022. godine kada su građani protestom zaustavili pokušaj investitora da u selu Megdan započne istraživanje i bušenje teškim strojevima u blizini izvorišta pitke vode i centralne stanice – kapitaže koju su izgradili mještani tih naselja.

Iz neformalne grupe građana ističu kako su navedene nepravilnosti koje je Radno tijelo uočilo tokom postupka, kao i činjenice da nije održana Javna rasprava sa mještanima MZ Vidoši, niti su mještani dali bilo kakvu suglasnost tim istraživanjima itekako dovoljan razlog da županijska Vlada i resorno ministarstvo preispitaju zaključeni ugovor zajedno sa Aneksima i utvrde sve činjenice koje bi mogle dovesti do raskida koncesije.

livno online