Nedjelja Božje riječi: U iščekivanju Duha Svetoga

Devetnica Duhu Svetom pravo je sredstvo za što bolju pripremu za blagdan Pedesetnice, Duhova. Sveto Pismo nam svjedoči kako su apostoli nakon Kristova Uzašašća devet dana bili zajedno u Gornjoj sobi i molili se skupa s Gospom čekajući da se na njih spusti “Sila odozgor“. To je bila prva duhovna i duhovska devetnica.

Papa Leon XIII. u svojoj enciklici, okružnici Taj božanski dar s podnaslovom O Duhu Svetom od 9. svibnja 1897. uspostavio je Devetnicu u čast Duhu Svetome (koja se obavlja od prvoga dana po Uzašašću do Duhova). Evo okvirnih riječi spomenutoga Pape u njegovoj enciklici O Duhu Svetom.

Papa nas potiče da bismo morali u molitvi zazivati Duha Svetoga, jer svatko od nas neopisivo treba njegovu zaštitu i pomoć, te pravo usmjerenje u životu. Čovjek ima mudrost, ali slabe je snage, nosi se s problemima, sklon je grijehu, pa bi trebao više hrliti k Duhu Svetom koji je neprestani izvor svjetlosti, snage, utjehe i svetosti. Duhu se utječemo: Dođi, oče siromašnih! Dođi, davatelju darova! Dođi, svjetlo naših srdaca! O, najbolji utješitelju, slatki goste duše, naše osvježenje! Mi ga iskreno molimo da opere, iscjeljuje, zalijeva naše misli i srca i daje onima koji u njega vjeruju zaslugu vrline, stjecanje spasenja i vječne radosti. Ne može se ni na koji način sumnjati da On neće uslišiti takvu molitvu, jer čitamo riječi koje je napisao po njegovom vlastitom nadahnuću sv. Pavao: “Tako i Duh potpomaže našu nemoć. Doista ne znamo što da molimo kako valja, ali se sam Duh za nas zauzima neizrecivim uzdasima. A Onaj koji proniče srca zna koja je želja Duha – da se on po Božju zauzima za svete.“ (Rim 8,26-27). I na kraju, trebali bismo se pouzdano i neprestano moliti Duhu Svetom da nas svakodnevno obasjava sve više i više svojim svjetlošću i upaljuje u nama svoje milosrđe. I prije svega, od Duha Svetoga mora se tražiti oproštenje grijeha, a Duh Sveti je dar Oca i Sina.

U Djelima apostolskim čitamo: “I pokažu im se kao neki ognjeni razdijeljeni jezici, te siđe po jedan na svakoga od njih. Svi se napuniše Duha Svetoga i počeše govoriti drugim jezicima, kako im već Duh davaše zboriti.“ (Dj 2,3-4). “Nego primit ćete snagu Duha Svetoga koji će sići na vas i bit ćete mi svjedoci u Jeruzalemu, po svoj Judeji i Samariji i sve do kraja zemlje.“ (Dj 1,8). Sv. Ivan, apostol i evanđelist veli: “I ja ću moliti Oca i on će vam dati drugoga Branitelja da bude s vama zauvijek.“ (Iv 14,16). “Neću vas ostaviti kao siročad; doći ću k vama.“ (Iv 14,18).

Don Ilija Drmić/Tomislavcity