Nedjelja Božje riječi: Nepravedno stekao prijatelje

Najvažnije riječi iz 1. čitanja (Am 8,4-7) kojima treba dati prostora u našim razmišljanjima jesu “gazite potrebnika i satirete uboge u zemlji“. Amos je prorok socijalnih grijeha i društvene pravde. Zanimljiva je to pojava da se ovo zlo događa u svakom društveno-političkom sustavu, pa čak i u onim tobože prefinjenim demokracijama, gdje je to gaženje i satiranje na intelektualno-duhovnoj razini. Amos je opisao izvrsno to stanje potlačenosti i s velikom hrabrošću o tome propovijedao i vjerojatno doživljavao neugodnosti, jer nije lako prozivati one koji tlače druge materijalno, moralno i duhovno. Obično su oni moćni i imaju vlast, koja svakoga može zatvoriti i onemogućiti u daljnjem djelovanju. Prorok se toga ne smije bojati, jer je on navjestitelj pravde i ljubavi. Mi govorimo o prošlim robovlasničkim sustavima, ali oni postoje i danas u modernim demokracijama. Čovjek je rob čim ne smije podići glasa protiv očite nepravde u bilo kojem pogledu.

Pavao “učitelj naroda“ potiče u svojoj poslanici (1 Tim 2,1-8) da se svi mi molimo za sve svoje životne potrebe, za one na vlasti, za dostojanstven život, za mir i spokoj jer je to dobro za sve a i našem Spasitelju. Spasitelj želi spasiti sve ljude i da dođu do potpune spoznaje istine. On je posrednik između Boga i ljudi. Tu istinu Pavao propovijeda. Ako ovaj odlomak gledamo u svjetlu prvoga čitanja, onda možemo svoje razmišljanje proširiti u tom smislu da Bog želi pravdu i ljubav za sve na svijetu a ne samo za neke. I nitko ne može sebi uzurpirati pravo na pravdu i ljubav a drugome to isto oduzeti.

Evanđelje po Luki (Lk 16,1-13) donosi prispodobu o “nepoštenom upravitelju“ koji je sebi stekao prijatelje na račun dobara svoga gospodara. To je ljudska mudrost koju Isus ističe govoreći svojim sljedbenicima da moraju promišljati o načinima kako će sebi steći sigurnost za nebo ali ne nepoštenim metodama. Trebaju, dakle, promišljati po “uzoru“ na ovoga upravitelja a djelovati posve pravedno. Isus hvali njegovu snalažljivost a ne njegovu nepravednost u otpisivanju dugova. Nepravda je nepravda pa kome god se učinila. Ima uvijek, pa i danas, onih koji sređuju račune na temelju tuđeg novca i tuđih dobara da bi sebi priskrbili slobodu i prostore ugodna života i rada a služe se možda metodom ovog “nepoštenog upravitelja“. Ne smiju se zavaravati da će Bog nepravdu, ako je učine, zaboraviti, jer je on potpuna pravda i ljubav.

Don Ilija Drmić/Tomislavcity