Nedjelja Božje riječi: Mržnja svijeta na Isusove apostole, učenike i sljedbenike

Isus otpočinje teškom tvrdnjom bez obzira što je u kondicionalnom načinu, a ona glasi: “Ako vas svijet mrzi, znajte da je mene mrzio prije nego vas.“ (Iv 15,18-27; 16,1-4). On hrabri svoje apostole, učenike i sljedbenika da se ne boje te mržnje svijeta jer ni on se nje nije bojao. Ta se mržnja može pretvoriti u ljubav i to je djelo Duha Svetoga.

Svijet bi svoje ljubio i prihvaćao kad bi bili od svijeta, kad bi se svjetovno ponašali i svjetovnost naviještali, te svjetovno djelovali i sve činili. No, oni nisu od te djelatnosti jer nisu od svijeta, nego oni su izabrani iz svijeta da čine velika Božja djela za novi svijet i novi vijek koji je ovdje i s onu stranu ove svjetske stvarnosti. I svijet ih mrzi jer su se izdigli iznad svjetskoga i upiru pogled prema vječnome i nebeskome, neprolaznome.

Isus se ponovno vraća onoj činjenici da je i njega svijet mrzio, ali on ga je postupno preobražavao u novi svijet svojom neizmjernom dobrotom i ljubavlju. Podsjeća ih na riječi što im je zborio, a te su da nije sluga veći od svoga gospodara, što znači da oni kao sluge nisu veći od njega koji je njihov gospodar i Gospodin. Ako su, dakle, njega progonili, onda je posve logično i jasno da će i njih progoniti na isti način kao i njega Gospodina, Božjega Sina. Mnoge čine će poduzimati protiv Isusovih sljedbenika, učenika i apostola i to sve zbog njegova imena, a sve to zbog toga što nisu upoznali Onoga tko je Isusa poslao u ovaj svijet radi ljudi i radi njihove radosti, mira, ljubavi i spasenja, te radi projašnjenja zašto su ovdje na svijetu i kamo odlaze s ovoga svijeta. Da im Isus nije došao i da nije ništa nitko govorio o svemu tome uzvišenome i svetome, te o životu kao vrijednosti, da nije on Božji Sin učinio među ljudima velika i brojna djela kojih nitko drugi ne čini jer ne može, ne bi bili u grijehu, ali kada su sve vidjeli i saznali čuvši osnovne poruke da jesmo i da ćemo biti u Bogu (fra Janko Bubalo), onda nemaju izgovora za svoj grijeh kao i za mržnju prema Isusu i njegovu Ocu. I tako se ispunila riječ iz njihova Zakona koja glasi: Mrze me nizašto!

Kršćanska zagovaračka skupina “Otvorena Vrata“ (Open Door) otkrila je da se 2021. godine više od 340 milijuna kršćana diljem svijeta suočavalo s progonima i mržnjom. Kršćani su proganjani u svim područjima javnog i privatnog života. U svijetu su te iste godine ubijena 22 misionara  dvije žrtve više nego 2020. godine, od kojih su njih 11 svećenici. Slika je i više nego ružna, a koliko je i tužna, svjedoči povijest.

Don Ilija Drmić/Tomislavcity