Nebojša Radivojša: Srbi u Glamoču su protiv obilježavanja 24. godišnjice oslobođenja

Načelnik općine Glamoč Nebojša Radivojša rekao je Srni su Srbi u Glamoču protiv obilježavanja 24 godine od “oslobođenja Bosanskog Grahova, Glamoča i Drvara” koje je najavio Županijski odbor HDZ-a Livno, te naveo da takozvani osloboditelji “kroje kapu” duže od 20 godina stanovnicima Hercegbosanske županije.

Radivojša je rekao da tu inicijativu vidi kao ideju ljudi koji ne žive na području ove tri općine i kojima nije stalo do međuljudskih odnosa u tim općinama.

“Poznato je o kakvim ljudima se radi kada je riječ o ovoj ideji, o ljudima koji kroje kapu već 20 i nešto godina svim stanovnicima HBŽ-a i vidljivo je do kakvog razvojnog i međuljudskog stadijuma su doveli, tako da nas ne čude ovakve njihove ideje”, naglasio je Radivojša.

“Tim ljudima poručujem da svoju energiju usmjere kako da ova županija bude bolja, kako da se u njoj bolje živi i da se izgrade bolji međuljudski odnosi, a ne da budemo najnerazvijenija županija u Federaciji”, poručio je Radivojša.

On je rekao da u Glamoču živi tek petina prijeratnog stanovništva, te da je broj Hrvata od 2000. godine smanjen nekoliko puta, dodajući da to dovoljno govori kakva je politika “osloboditelja”.

“Kao načelnik općine poručujem `osloboditeljima” da neće narušiti međuljudske odnose u Glamoču koji su na zavidnom nivou, a to njima očigledno smeta”.

Livanjski mediji objavili su da je na 10. Izbornoj skupštini Županijskog odbora HDZ-a BiH Livno usvojena inicijativa za obilježavanje 24 godine od “oslobođenja Bosanskog Grahova, Glamoča i Drvara”, uz prijedlog da obilježavanje bude uz vojne počasti i u prisustvu visokih zvaničnika, i to u Bosanskom Grahovu 28.07., u Glamoču 29.07. i u Drvaru 13.09., što će biti centralni skup.

SRNA