Home > BiH > Ne nazire se pad cijena, kupuje se sve manje

Ne nazire se pad cijena, kupuje se sve manje

Vrtoglav rast cijena doveo je mnoge bh. građane u situaciju da umjesto na kilogram voće i povrće kupuju na komad.

Ove godine ni sezonskom voću i povrću cijene se ne smanjuju. Stručnjaci koji prate ekonomske tokove i društvene oscilacije kažu da bi donošenje određenih strategija moglo utjecati na daljnji rast cijena, ali da su te iste strategije još uvijek samo misaona imenica, javlja BHRT.Cijene ne da ne stagniraju, nego i dalje vrtoglavo rastu. Ove godine je zanimljivo da ni cijene sezonskog voća kada bi trebalo biti njihovo pojeftinjenje zapravo do toga ne dolazi. Tako da, prema, riječima trgovaca ove godine za kilogram krastavca treba izdvojiti tri KM.

Nema tendencije za spadanje cijena. Stvarno ove godine su ostale baš visoke cijene i voće i povrće. Sada je krastavac tri marke. Nikada nije bilo tako. U ovo doba godine bio je i po marku. Najviše se kupuje za salatu malo rajčice, krastavaca, krumpir i luk bez toga ne možeš napraviti ručak. Voća pomalo, uglavnom po dva tri komada, kazala je trgovkinja Amnada Muratka.

Da se kupuje sve manje, čak i voće i povrće, potvrđuju i građani. Vremenske nepogode što su bile vjerojatno utječu na cijenu. Ovo je sve uvozno ništa nije domaće. Svako mora zaraditi. Već smo navikli da se dizanje cijena pravda rastom cijena energenata na svjetskom tržištu. A s obzirom na to da naša zemlja uvozi naftu i naftne prerađevine, kao jedan od najvažnijih energenata, jasno je da svako u tom lancu želi zaraditi.

Jabuka