Naša županija je od svoga stvaranja meta za potkusurivanje! Od imena do današnjega dana…

Dvije godine nakon općih izbora 2018. Vlada u Kantonu 10 još nije formirana. Početkom lipnja ove godine rukovodstvo Skupštine ovog kantona je na prijedlog Kluba Hrvata za novog mandatara Vlade imenovalo Ivana Vukadina, načelnika Tomislav-Grada, no, on ni do danas nije uspio predložiti novu vladu.

Stav centrale

Goran Broćeta, zastupnik SNSD-a u Skupštini Kantona 10, kaže nam da su se sukobi unutar HDZ-a BiH odrazili na formiranje vlasti.
​- Manjkavosti našeg sistema su te da nije određen rok u kojem bi Ivan Vukadin predložio sastav Vlade. Već nekoliko mjeseci nije uspio skupiti dovoljan broj ruku kako bismo imali novu vladu. Ono što je zanimljivije je da on i ne pomišlja da kaže da nije sposoban da formira Vladu i da vrati mandat, ističe Broćeta.


Dodaje kako zbog svega trpe građani Kantona 10, a najviše oni srpske nacionalnosti.
– Evidentno je da općine Drvar, Glamoč i Grahovo nijednu marku ne mogu povući iz sredstava budžeta Kantona 10. Nisam optimista da će se uskoro riješiti ovaj problem, jer što više vrijeme protiče, sve je više kalkulanata unutar te grupe koja je trebala biti okupljena oko gospodina Vukadina. Što se tiče nas iz SNSD-a, stvar je jasna, mi nismo dio te priče i poštovat ćemo stav naše centrale, odnosno ne razgovaramo o onima kojih se HDZ riješio, jer je HDZ strateški partner SNSD-a na svim nivoima vlasti, govori Broćeta.

Kada ispadnete iz jednog sistema, što se desilo ljudima kojih se HDZ riješio, teško možete opstati od velikih stranaka, kaže Broćeta
S druge strane, predsjedavajući Skupštine Jozo Ćosić (HDZ 1990) vjeruje kako će vlada biti formirana nakon lokalnih izbora.
– Vlada nije formirana do sada zato što HDZBiH ne može prihvatiti da je itko drugi mandatar osim njih. Nije formirana zato što Dragan Čović preko Milorada Dodika brani hrvatske interese u Hercegbosanskoj županiji. Za ovo drugo sam, naravno, ironičan. Za Ivana Vukadina je u Klubu Hrvata bilo 13 ljudi, a za Ivana Jozića je bio samo Ivan Jozić. Dakle, glasao sam za sebe, govori za Oslobođenje Ćosić.


Navodi kako je Vukadin jedini koji može formirati novu vladu, jer ima većinu zastupnika iza sebe.


– Jedan zastupnik HDZ-a ili dva, i tri ili četiri zastupnika SNSD-a ne mogu formirati većinu. Ne mogu doći ni do devet, a ne do 13, a ne daj Bože do 17. Radi se o tome da Klub Srba ne poštuje ono što dogovori Klub Hrvata i takav presedan je vrlo opasan za Klub Srba jer su malobrojniji narod u ovoj županiji. Oni kažu da neće bez HDZ-a BiH, jer su koalicijski partneri, a zajedno nemaju šest ruku. Kako oni misle doći do 17 ruku, što je dvotrećinska većina, meni nije poznato. To je vjerojatno neka njihova matematika, riječi su Ćosića.

Ministri funkcioniraju

Konstatira kako bi klubovi Srba i Bošnjaka trebali pratiti šta kaže Klub Hrvata, a ne blokirati procese. ​Broćetu smo pitali da li SNSD i njihovi saveznici mogu formirati vladu, a on odgovara da nemaju šta formirati.
– SNSD već participira u postojećoj vladi u tehničkom mandatu, tako da mi nemamo šta formirati. Mi smo u Vladi u onom obimu koliko može, jer je došlo do određenih izdvajanja i frakcija unutar hrvatskog bloka. Naši ministri normalno rade i funkcioniraju, odgovara on.

Oslobođenje.ba