Naš Karlo je budući vođa hrvatske reprezentacije

 

Damir Mulaomerović oprezan je uoči utakmice s Estoncima (ponedjeljak, 14.15). Zna kakav je ulog u tom ogledu.

– Čeka nas teška utakmica, za Estoniju je to utakmica koja nosi sve. Ukoliko izgube, neće u Berlin, ispadaju. S druge strane mi ukoliko dobijemo, osiguravamo drugu rundu. Što znači da mi i oni imamo dobar razlog da damo sve od sebe. Raduje me što su dečki u jako dobrom stanju, pozitivni su i na treningu i van terena. Svima nam je jasno zašto smo tu. Dobro je da smo s Britancima odradili sve kako jesmo, najteže su utakmice u kojima moraš pobijediti, a protivnik može samo puno toga dobiti. Dobili smo i Mavru sa svojim pristupom u trećoj četvrtini koja je bila najbolja, bio je tu i Gnjidić koji je odradio svoju rolu, pa to znači da smo dobili igrače koji spremni preuzeti te momente koji će nam trebati u sljedećim utakmicama. Uživam u tome što vodim ovu skupinu ljudi, jer dugo vremena Hrvatska nije imala ovakvu pozitivnu energiju koja se osjeti i u svlačionici i van nje.

Hoće li Matković igrati protiv Estonije?

– Nije strašna ta ozljeda, ali smeta ga. Sam je rekao “treneru, ja ću biti OK”. Riječ je o sjajnom momku, s njim je Hrvatska dobila dečka koji će godinama nositi ovu reprezentaciju. Prihvatio je svoju ulogu maksimalno. Zubac mu je tu kao mentor, kao i Babo i ostali, a to je sve jako važno za mlade igrače.

Kakva nas Estonija čeka?

– Moramo obratiti pažnju na vanjske igrače koji su sjajni šuteri, defenzivno moramo biti maksimalno fokusirani, baš trebamo biti na maksimumu, jer treba im jako malo prostora, vrlo su eksplozivni, igraju fanatično, nosi ih publika. Na unutarnjim pozicijama imaju igrače koji nisu baš petice sa šuterskim rangom za tri poena, što za Zupca možda i nije loše. Opet, riječ je o jako opasnoj reprezentaciji, a to se vidjelo i kroz pripremni period.

Povijest nas uči da smo gubili utakmice u kojima smo favoriti?

– Ne bih ja rekao da smo baš tako veliki favorit. Ne volim tako pričati, jer se pokazalo na dosadašnjim utakmicama da osim top četiri ili pet reprezentacija, malo tko može biti u statusu favorita. Sve reprezentacije koje su tu žele, hoće i mogu. Netko može biti na papiru lagani favorit, ali u današnjoj košarci je toga sve manje. Nakon svega što se s nama događalo mi moramo bit skromni, hrabri i ponizni i tako ići iz utakmicu u utakmicu – zaključio je hrvatski izbornik.

Sportske