Home > BiH > Narančasto upozorenje za Hercegovinu

Narančasto upozorenje za Hercegovinu

Akumulirana količina padalina uglavnom između 30-60 litara po metru kvadratnom, a lokalno može pasti i do 90 litara.

Federalni hidrometeorološki zavod izdao je za ponedjeljak narančasto upozorenje za područje Hercegovine zbog, kako navode, obilnih padalina. Akumulirana količina padalina uglavnom između 30-60 litara po metru kvadratnom, a lokalno može pasti i do 90 litara. “Budite spremni zaštititi sebe i svoju imovinu.

Plavljenje imovine i prometnih mreža je moguće, kao i poremećaj u snabdijevanju električnom energijom, vodom i u komunikacijama. Može biti potrebna manja evakuacija. Uvjeti za vožnju su tešku zbog smanjene vidljivosti i nekontroliranog kretanja vozila uslijed vode”, preporuke su Svjetske meteorološke organizacije. Zbog jake kiše, otežano je prometovanje na većini putnih pravaca u Bosni i Hercegovini. Zbog većeg klizišta, trenutno je obustavljen promet na magistralnom putu Bosanska Krupa-Bosanska Otoka (u mjestu Stegarići).

Na magistralnom putu Bosanska Kostajnica-Bosanska Dubica, zbog klizišta prometuje se usporeno, jednom trakom. Usporeno je prometovanje i na magistralnom putu Prijedor-Bosanski Novi (u mjestima Buljuk i Petkovac).

bljesak.info