Napao doktora i medicinske sestre u Domu zdravlja u Konjicu

U Domu zdravlja Konjic jučer se odvijala prava drama. Kako je priopćeno danas iz ove zdravstvene ustanove, doktor i dvije medicinske sestre Covid odjela napadnuti su prvo verbalno, a potom i fizički.

 

– Javna ustanova Dom zdravlja Konjic obavještava javnost da se dana 27. siječnja 2022. godine dogodio verbalni i fizički napad na medicinski tim – doktoricu i dvije medicinske sestre Covid ambulante. Uprava naše ustanove oštro osuđuje ovakva ponašanja i pozivamo javnost da svi pokažemo nula tolerancije na sve oblike nasilja prema bilo kome.

 

Zbog napada na medicinski tim ispaštaju i drugi pacijenti  koji su čekali uslugu u svakako već teškim okolnostima pogoršane epidemiološke situacije. Iz informacije u medijima je poznato koliko dnevno imamo potvrđenih COVID 19 pozitivnih pacijenata. Ne smijemo dopustiti da naši radnici liječe u strahu od novog napada i da se osjećaju nezaštićeni dok obavljaju poslove svoje struke – navode iz Doma zdravlja.

 

Nasilje ne može određivati kako raditi posao

Kažu da njihovim radnicima, koji su nekada bili heroji u bijelom, a sada nažalost žrtve pojedinaca, daju punu podršku.

 

– Već određeno vrijeme zdravstveni radnici su izloženi raznim vrstama pritisaka, prijetnjama, a nerijetko i verbalnim napadima od pojedinih pacijenata pa i fizičkim. Ovakva ponašanja se ne smiju tolerirati. Pojedinci se nasiljem obračunavaju sa stručnim mišljenjem doktora. Naša ustanova ima mehanizme podnošenja prigovora pacijenata i svako nezadovoljstvo se može riješiti nenasilnim putem. Naši radnici obavljaju jedan od najodgovornijih poslova, brigu o zdravlju, a na osnovu svog stručnog obrazovanja. Ne možemo dozvoliti da pojedinac pokuša nasiljem diktirati struci kako će svoj posao obavljati – ističe se u priopćenju.

 

Na društvenim mrežama nastavljeno širenje dezinformacija

Nakon što je, kako je priopćeno, napao doktora i medicinske sestre, nastavio s nasilničkim ponašanjem.

 

– Iako samo nije bilo pacijent nego je zahtijevalo uslugu koja nije indicirana od strane liječnika, je nastavio širiti dezinformacije putem društvenih mreža o navodnom uskraćivanju usluga pacijentima u našoj ustanovi i narušilo ugled ljekarske struke i rad naših zdravstvenih radnika. Ovim putem se zahvaljujemo policijskim službenicima na brzoj intervenciji.

Zbog ovakvih napada pada i kvaliteta usluga zdravstvene zaštite. Nadamo se da ćemo dobiti podršku naših građana da ovakva ponašanja ne smiju biti prihvatljiva i da zajedno stvaramo bolje uvjete za ostvarivanje prava pacijenata – stoji u priopćenju Doma zdravlja Konjic, koje potpisuje direktorica Brkan–Hrvačić Jasminka.