Home > BiH > Napadačima u B. Grahovu određen pritvor: Pretukli ga, ubacili u gepek i izbacili pored puta umotanog u najlon i svezanih ruku

Napadačima u B. Grahovu određen pritvor: Pretukli ga, ubacili u gepek i izbacili pored puta umotanog u najlon i svezanih ruku

Na prijedlog Županijskog tužiteljstva HBŽ Livno, Županijski sud u Livnu je 23.5.2023. godine, osumnjičenom M.G. rođenom 1975. godine u Drvaru, nastanjenom u B. Grahovu, radi postojanja osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo “Ubojstvo u pokušaju” iz čl. 166. st. 1. u vezi sa čl. 28. KZ F BIH, odredio jednomjesečni pritvor radi postojanja osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo Ubojstvo u pokušaju iz čl. 166. st. 1. u vezi sa čl. 28. KZ F BIH.

Osumnjičenom se stavlja na teret da je dana, 21.5.2023. godine u B. Grahovu, prišao oštećenom LJ. M., te ga zbog od ranije neriješenih odnosa, fizičkom snagom oborio na pod, nakon čega ga je šakama udarao po glavi, uslijed kojih je oštećeni izgubio svijest, a provoosumnjičeni uz pomoć drugoosumnjičenog D.M (2002. godište) oštećenog ubacio u gepek, te ga odvezao na drugu lokaciju, izbacio iz gepeka te ga ponovno šakama udarao po glavi, pa kada je oštećeni izgubio svijest, vezao mu ruke i umotao ga u najlon te ga ponovno stavio u gepek vozila koje je vozio prvoosumnjičeni do mjesta Grkovci, gdje je oštećenoga izbacio pored puta.

Oštećeni je nakon ukazane liječničke pomoći u ŽB Livno, s teškim tjelesnim ozljedama, prebačen na daljnje liječenje u KBC Mostar.

Nakon provedene kriminalističke obrade, uz izvješće o počinjenom kaznenom djelu, osumnjičeni su predani na daljnje nadležno postupanje Županijskom tužiteljstvu HBŽ u Livnu, te je nakon donošenja naredbe o provođenju istrage i ispitivanja osumnjičenih postupajući županijski tužitelj, Županijskom sudu u Livnu, podnio prijedlog za određivanje mjere pritvora prema prvoosumnjičenom M.G., dok je prema drugoosumnjičenom D.G podnesen prijedlog za izricanje mjera zabrane putovanja, prelaska državne granice, izdavanja putnih isprava i oduzimanja putnih isprava.

Nakon održanog ročišta zbog postojanja osnovana straha da će boravkom na slobodi ometati kazneni postupak utjecajem na svjedoke kao i jer postoji opasnost od bjekstva, odnosno zbog razloga opisanih u članku 146. stavak 1. točka a i b) Zakona o kaznenom postupku Federacije Bosne i Hercegovine, postupajući sudac Županijskog suda u Livnu, protiv prvooosumnjičenog odredio je mjeru pritvora u trajanju od mjesec dana, dok su prema drugoosumnjičenom izrečene predložene mjere.

Istraga u kaznenom predmetu protiv osumnjičenih je u tijeku.

„Prema principu presumpcije nevinosti, svatko se smatra nevinim za kazneno djelo dok se pravomoćnom presudom ne utvrdi njegova krivnja“, navodi se u priopćenju Županijskog tužiteljstva HBŽ Livno.