Home > Livno > Nakon tri godine Livno je opet mjesto susreta grafičke umjetnosti.

Nakon tri godine Livno je opet mjesto susreta grafičke umjetnosti.


Kako je istaknula ravnateljica nije to samo velik događaj za Franjevački muzej i galeriju Gorica- Livno, za grad Livno, za bosanskohercegovačke umjetnike, za umjetničku scenu u regiji već se radi o svjetskoj manifestaciji. Takvi susreti iznimno su važni za umjetnike gdje se mogu susresti, družiti, razmijeniti iskustva, naučiti nešto novo, dobiti nova nadahnuća. A ovoga puta sudjeluju čak umjetnici iz Južne Afrike, Novog Zelanda, Brazila, Meksika, Australije i mnogih europskih zemalja.

U prekrasnom ambijentu muzejskog lapidarija otvorenju su prisustvovali mnogobrojni posjetitelji, umjetnici iz Hrvatske, Slovenije, Grčke, Kanade, SAD-a i uvaženi gosti poput gosp. Bože Biškupića, idejnog začetnika trijenala i Mikice Maštrović, predsjednice povjerenstva za nagrade. Publici su se obratili Lukša Peko, dubrovački grafičar, autor prateće izložbe trijenala, te nagrađeni umjetnici dekan ALU iz Zagreba Tomislav Buntak, Janko Orač iz Slovenije, Endi Pošković iz SAD-a i Vicky Tslamata iz Grčke. Nagrađeni autori koji nisu mogli doći na otvorenje svoje dojmove i zahvalu uputili su putem video obraćanja.

Kustosica trijenala Željka Markov je istaknula kako okupljeni autori iz 35 zemalja svijeta na 3. međunarodnom trijenalu grafike Livno svjedoče da je umjetnost medij koji omogućuje slobodu izraza, podsjećaju čovjeka da su granice u konačnici ipak samo one koje si sami nametnemo i potvrđuju da će umjetnost uvijek biti sociološki osjetljiva i u službi humanizma.

Autori su se istaknuli ili po svom metieru, konceptu ili umjetničkoj poetici i sva djela odišu svojom autentičnošću. Podijeljeno je 8 nagrada i 4 priznanja. No međunarodni žiri se je složio da Grand prix zaslužuje autor iz Kine, Minjie Zahng čiji rad prikazuje slobodu koja nema granica. U svom je radu obuhvatio sve i tehničko umijeće i koncept.

Sukladno temi trijenala Granice slobode ovoga puta organizator je predstavio opus Lukše Peke, umjetnika kojemu su sloboda i slijed životnih okolnosti i te kako obilježili životni put i njegovo oblikovanje i kao osobe i kao umjetnika. Njegov grafički ciklus vapaj je humanista o vrijednosti ljudskoga dostojanstva, vapaj za slobodom. Svojim nenametljivim, samozatajnim, a opet odvažnim radom, kroz vlastitu je katarzu stvorio metafizičke prizore samoće i tako dao obol univerzumu boli i svojim simboličko-refleksivnim izričajem ostavio otisak u metafizičkoj umjetnosti.

Izložbu je otvorio gradonačelnik grada Livna, gosp. Darko Čondrić izrazivši zadovoljstvo što je Livno domaćin takve manifestacije i da Trijenale postaje zaštitni znak Livna. Lipanjsku večer uljepšali su livanjsko-splitski glazbenici, Iva Ivković Ivanišević i Joško Tomić, poznati kao TransAcoustic.
Izložba ostaje otvorena do 1. listopada 2023.