Najskuplji grad u Hrvatskoj više nije Dubrovnik

Godinama neprikosnoveni Dubrovnik s prvog mjesta nepopularne liste najskupljih gradova za život u Hrvatskoj, svrgnuo je izgleda Zadar, piše RTL.

Portal Numbeo, koji prati troškove života u gotovo svim gradovima svijeta, pozicionira ga je kao najskuplji za život u Hrvatskoj.

“Šta je? Zar nije Dubrovnik? Split? Ja to u biti ne mogu primijetit jer živim ovdje. Skupo je, zaista je skupo. Ako odem na pijacu, ako odem u dućan, cijene su se stravično digle”, tvrdi Sanja Grgina iz Zadra.

“Gosti primjećuju, naročito oni koji dolaze s njemačkog govornog područja, a to se odnosi najviše na Njemačku i Austriju da cijene u Zadru, odnosno u Hrvatskoj koštaju isto, pa čak i skuplje nego kod njih”, poručuje Vlatka Pehar.

A standard hrvatskih građana je daleko niži nego u zapadnoeuropskim zemljama. Prodavač na tržnici u Zadru svjedok je pada kupovne moći.

“Slabe su plaće, slabe penzije, jadni ljudi nemaju, oni se bore. Ja sam tu na pijaci, pa vidin koliko čovik ima novaca sobom da bi kupija neki artikl. I moraš mu popustiti, pa kako bilo. Mora ponit kući sobom”, objašnjava Željko Jurjević, prodavač na tržnici.

Nisu to rezultati nekog službenog istraživanja, ali podatci poznatog portala koji donosi cijene troškova življenja po cijelom svijetu, Zadar trenutno pokazuju kao najskuplji hrvatski grad.

Troškovi stanovanja u Zadru su 22 posto viši nego u Zagrebu, a 10 i pol posto su veći i troškovi sveukupnog života za četveročlanu obitelj. Ako gledamo listu najskupljih gradova, na prvom mjestu je Zadar, na drugom Dubrovnik, slijedi Zagreb, Rijeka, pa Split.

Rast cijena generirao je svakako i turizam na koji je grad orijentiran.

“Živjeti na obali je na neki način postao luksuz. Odnosno za sve one koji žive samo od svog rada. Taj realni dohodak je sve manji, i manji, i manji. Tako da u tom slučaju za nas obične građane zaista situacija nije laka”, smatra Jurica Bosnar s Odjela za ekonomiju Sveučilišta u Zadru.

Turizam je zaslužan i za povećano ulaganje u nekretnine i izgradnju stambenih zgrada. Zadarski kvadrati nisu skuplji od dubrovačkih ili splitskih, ali cijene brzo rastu.

Gledano unatrag zadnjih 5 godina cijena stambenog kvadrata u Zadru je godišnje rasla od 200 do čak 350 eura, tako da su sada cijene prosječnog kvadrata oko dvije i pol tisuće eura, pa i više.

“Po posljednjim informacijama Grad Zadar zaista bilježi rekordni prihod od naknada za sve te moguće stavke. Tako da u tom smislu komunalni doprinos je rekordan, što znači da se zaista nikada više u gradu Zadru nije gradilo”, kaže Bosnar.

S jedne strane takva ulaganja donose zaradu, ali s druge strane medalje su poskupljenja.